УСАМЉЕНОСТ ЈЕ БОЛЕСТ НАШЕГ ВРЕМЕНА: Редитељка Оливера Ђорђевић уочи премијере комада "Феликс и Дорис" у Мадленијануму

В. СТРУГАР

08. 12. 2021. у 12:39

ИЗ Београда је Оливера Ђорђевић дошла на сцену суботичког Народног позоришта да постави једну представу (Апартман "А") - одмах је урадила две, добила место сталног редитеља, потом и уметничког директора.

УСАМЉЕНОСТ ЈЕ БОЛЕСТ НАШЕГ ВРЕМЕНА: Редитељка Оливера Ђорђевић уочи премијере комада Феликс и Дорис у Мадленијануму

Фото Н. Скендерија

Променила је адресу и на северу Војводине живи већ петнаест година, али и даље сарађује с театрима широм Србије. Недавно је у Мадленијануму обновљена њена представа "Коферче", а ускоро ће се појавити и нови наслов: премијера комада "Феликс и Дорис" је сутра на малој сцени ове куће.

- Није реч о класичној комедији. За разлику од оних водвиљских у којима се не може наћи дубља суштина, "Феликс и Дорис" је прича о двоје усамљених који нису у стању да се суоче са светом око себе, другим људима, онда ни са собом самима. То је болест нашег доба - истиче Оливера Ђорђевић.

- Брзо се живи, нема дубљег преживљавања ни лепог ни ружног... Без обзира на то што је комад Била Манхофа написан шездесет година прошлог века, тема је актуелнија него тада.

Људи живе сами у својим становима. И с короном, и без короне, тешко проналазе неког ко ће бити с њима. Двоје наших јунака су сами и због тога што не могу да прихвате истину о себи. Имати неког ко да вам помогне, велика је ствар.

На питање шта је условило (и без пандемије) "пошаст" усамљености савременог доба, редитељка одговара:

- Живот је постао веома убрзан, а с друге стране, све је много олакшано. Не морате никуд да идете ван своје дневне собе. Делује као благослов, а у ствари, велико је проклетство.

Кад сте у прилици да радите од куће, набавите све што вам је потребно, вежбате у соби, упознајете се преко интернета - зашто бисте изашли напоље? Живите илузију социјалног живота који реално не постоји. Заправо, ви сте у затвору.

"Не" постаје главна реч

- Раније су нас друштвене норме приморавале на брачне заједнице, значајну улогу имала је и финансијска зависност. Сад, кад не морате ни на шта да пристајете, много вам је лакше да одбијате ствари. "Не" постаје главна реч у животу: не могу ово, не могу оно, не занима ме, не морам. Не дајемо шансу ни себи ни другима. И тако остајемо сами - каже наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)