ГОДИШЊИЦА УСПОСТАВЉАЊА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И МЕКСИКА: Промоција романа Карлоса Фуентеса у НБС

Д. Б. М.

05. 12. 2021. у 13:56

РОМАН "Године с Лауром Дијас" Карлоса Фуентеса, у издању "Аладемске књиге", биће представљен у уторак у Народној библиотеци Србије. Догађај се организује поводом 75 година од успостављања дипломатских односа Србије и Мексика.

ГОДИШЊИЦА УСПОСТАВЉАЊА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И МЕКСИКА: Промоција романа Карлоса Фуентеса у НБС

FOTO: Promo

Госте ће поздравити др Владимир Пиштало, управник  Народне библиотеке Србије, Карлос Исаур Феликс Корона, амбасадор Мексика у Београду и Бора Бабић, директорка "Академске књиге", док ће о књизи говорити: проф. др Далибор Солдатић и доц. др Бојана Ковачевић Петровић, преводилац. 

Карлос Фуентес (1928−2012) један је од најзначајних писаца савремене мексичке и светске књижевности. Аутор је романа: "Смрт Артемија Круза"," Терра Ностра", "Стари Гринго" , "Дијана или усамљена богиња лова".. . Рођен је у Панами, у породици дипломата. Детињство је провео у многим латиноамеричким престоницама, као и у Вашингтону (1934−1940), где је наставио школовање и савладао енглески језик, што ће му касније помоћи да и сам започне дипломатску каријеру. Постаће и предавач на неким од најугледнијих светских универзитета – Харварду, Принстону, Кембриџу, Колумбији, Корнелу.

Као осведочени социјалиста, био је наклоњен запатистима, подржавао је Кубанску револуцију и Кастра, затим и сандинистички покрет у Никарагви. То ће бити узрок разлаза са својим блиским пријатељем, нобеловцем Октавијом Пазом. Због супротстављања америчкој интервенционистичкој политици, забрањен му је улазак у САД. Луис Буњуел и Чарлс Стјуарт Мајлс такође су били његови блиски пријатељи.

Фуентесова дела преведена су на 24 језика, па не чуди што данас заузима једно од почасних места у пантеону националних писаца Мексика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)