"ОЦЕНА, ДОКАЗА" САШЕ ОБРАДОВИЋА: Амбасадор Србије у Норвешкој написао роман о полицијском инспектору који воли да, чита књиге

Д. Б. М.

03. 12. 2021. у 20:33

Нови роман Саше Обрадовића "Оцена доказа" управо је објављен у издању "Архипелага" у едицији "Златно руно" .

ОЦЕНА, ДОКАЗА САШЕ ОБРАДОВИЋА: Амбасадор Србије у Норвешкој написао роман о полицијском инспектору који воли да, чита књиге

Архипелаг

Полицијски инспектор Милан Илић, кога колеге зову Интелектуалац због његове страсти према читању књига, креће се попут неког савременог Дон Кихота међу истражитељима и чињеницама нерешених убистава из деведесетих година.

Решен да расветли један ратни злочин из деведесетих, Илић се суочава са сликом друштва у коме је све повезано и у коме су некадашњи ратни предузетници постали угледни и утицајни грађани.

У роману "Оцена доказа" Саша Обрадовић користи и елементе крими романа и елементе пародије детективског романа. Пун напетости и преокрета, полицајаца који трагају за истином и полицајаца који истину заташкавају, али и љубавних афера, овај роман доводи све у сумњу, па и само поштење истражитеља.

– Живимо ли у времену у коме захтев за изношењем истине губи своју елементарну социјалну функцију? Да ли данас свака страна лаже из неког разлога или је грешка до нас који сумњамо у свакога ко проговори? Може ли се пуна истина у данашњем друштву уопште сазнати? – каже Саша Обрадовић. – Ова прича не испуњава читаоца благим осмехом, нити сажаљењем према мукама смешног „витеза“, већ доводи све у сумњу, укључујући поштење истражитеља и поузданост приповедача. На крају, читаоцу не преостаје ништа друго већ да сам „оцени доказе“ и донесе свој суд. Ако је тако нешто још увек могуће. 

Рођен у Ваљеву 1968. године, Саша Обрадовић је приповедач и романсијер; професионални дипломата и некадашњи правни заступник Србије пред Међународним судом правде у Хагу. Пре романа "Оцена доказа" , Обрадовић је објавио књиге приповедака: "Улазак у замак" (1999) и "Излазак из замка" (2011), новелу "Други други свијет" (2009), као и романе: "Мардијан је најзад мртав" (2005), "Врт љубави" (2008) и "Сестре Карамазић" (2013). Од 2017. године је амбасадор Србије у Финској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)