САВРШЕН АНТИТАЛЕНАТ ЗА СРЕЋУ: Разговор о роману Небојше Миленковића у "Пароброду"

Д. Б. М.

02. 12. 2021. у 21:42

РАЗГОВОР о роману ''Савршен антиталенат за срећу''("Академска књига") Небојше Миленковића, историчара уметности и писца из Новог Сада, одржаће се у среду, 8.децембра од 19 часова у УК "Пароброд" .

САВРШЕН АНТИТАЛЕНАТ ЗА СРЕЋУ: Разговор о роману Небојше Миленковића у Пароброду

FOTO: Promo

О овом еротско-психолошком трилеру говориће: Драган Великић, писац, Драгана Бошковић Ковачевић, уредница за књижевност Радио Београд 2, Марко Ољача, социолог и аутор.

Миленковићеве јунакиње и јунаци - узнесени узвишеношћу еротског и уплашени баналношћу свакодневног - завирују у сопствене пропуштене животе. Славна глумица Соња Ковач, суочена с мужевљевим неверством, истински  живи само у позоришту, а глуми изван њега, док не улети у опасну везу... Нјен супруг, Игор Басарић, писац тиражног романа, ''Фамозни бициклиста'', фрустриран недобијањем Нинове награде, у стваралачкој  кризи (не)писања, чезне за ослобађајућим сексом, без компликација. Слободоумна девојка, Ана Марија разапета између два града (Сарајева и Београда) не осећајући ниједан сасвим као свој, (не) промишљено улази у везе са ожењеним мушкарцима, како би

преживела...

И још пар ликова који би желели да буду Неко други... Повезујући пуцње са крова хотела ''Холидеј Ин'', којима почиње опсада Сарајева, са хицима из  атентата на премијера Зорана Ђинђића, Небојша Миленковић написао је књигу о нама и нашем времену. О ратном Сарајеву али и постпетооктобарском Београду и Србији, заглибљеним у властитим

недоследностима.

Стварне личности попут редитеља Хариса Пашовића, глумице Јасне Диклић, музичара Даворина Поповића или психотерапеута Лјубомира Ерића, уз ''музичку подлогу'' икона рок и поп-културе  народа и народности земље које више нема: Кемала Монтена, Индеxа, Милана Младеновића, Владе Дивљана, Горибора..., артефакти су који додатно појачавају историјско-психолошку уверљивост ''Савршеног антиталента за срећу''.

 Миленковић  је објавио пет збирки поезије, књигу прича

''О Хармсу и другим демонима'', историјско-уметничку студију ''Звезда и

њена сенка'', уметничке монографије о Славку Матковићу, Балинту Сомбатију,
Владимиру Копицлу, Вујици Решину Туцићу, Слободану Шијану, Божидару Мандићи Породици бистрих потока те Илији Шошкићу (са З.Ерићем) и роман ''Нешто што страшно подсећа на живот: Кратка историја летења у Суботици''.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)