ОДЛАЗАК ЂОКЕ СТОЈЧИЋА: Преминуо писац и публициста, неуморни борац за културу

Д. Бт.

02. 12. 2021. у 20:42

ТИХО као што је последњих година живео, у свом дому у Београду, преминуо је у 86. - години, Ђоко Стојчић, писац, публициста и културни посленик.

ОДЛАЗАК ЂОКЕ СТОЈЧИЋА: Преминуо писац и публициста, неуморни борац за културу

Фото М. Анђела

Каријеру је почео као уредник листа "Студент", после чега је постављен за секретара УКСК Београдског факултета, а затим за председника ЦКСК Србије. Био је директор Републичког завода за међународну научну, просветну и технички сарадњу, главни и одговорни уредник недељника НИН и уредник Општеобразовног програма ТВ Београд.

Од фебруара 1993. до марта 1994. био је министар културе, а од 1994. до 2001. амабасадор у Чешкој Републици. Објавио је 17 књига поезије, две књиге прозе, шест књига студија, есеја, полемика, три путописа и две драме. Аутор је првог пројекта "Историја српске културе" из 1993, дуго година сакупљао је народне умотворине, а круна тог рада је књига "Српске народне изреке", у два тома. Књигу су 2006. објавиле "Вечерње новости". Добитник је великог броја књижевних награда, међу којима су Вукова награда, "Раде Драинац", "Милан Ракић"...

- Иза Стојичића остају његове песничке, путописне, сакупљачке и културолошке књиге, али и сећање на вуковског делатника ретке врсте - каже, за "Новости", др Миливоје Павловић, његов дугогодишњи пријатељ.

- Као директор Завода за међународну културну сарадњу, помогао је да заживи поимање српске културе на простору који је шири од административних граница српске државе. Он је још пре три деценије практично показао безобалне границе тзв. српског света. Као министар културе у српској влади у време санкција и других ограничења, говорио је о култури као нашем јединственом ресурсу и залагао се за бољу буџетску позицију духовног стваралаштва у целини. Борио се за културу креативности, а не културу потрошње. Као сакупљач народних изрека, и добитник Вукове награде, до краја је остао на вуковској незаменљивој стази.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)