МОНОДРАМА О ДОСИТЕЈУ ОБРАДОВИЋУ: Претпремијера у музеју с именом српског просветитеља у Београду

В.В.С.

02. 12. 2021. у 15:59

ПРЕТПРЕМИЈЕРА музејске монодраме "Досије Доситеј" је у недељу 5. децембра, у Музеју Вука и Доситеја у Београду.

МОНОДРАМА О ДОСИТЕЈУ ОБРАДОВИЋУ: Претпремијера у музеју с именом српског просветитеља у Београду

Архива "Вечерњих новости"

Подстакнути успехом музејске монодраме "Мој отац Вук Караџић" (која се изводи од 2017. године), кустоси Музеја Вука и Доситеја определили су се да овим специфичним обликом музејске едукације јавности, музејским театром, представе живот и рад Доситеја Обрадовића, просветитеља, књижевника и филозофа, директора свих школа у устаничкој Србији и првог српског министра просвете.

Монодрама је инспирисана Доситејевим радом и његовим доласком у Београд пред крај живота, а на репертоару музејске сцене премијерно ће се наћи 23. јануара наредне године. Лик Доситеја Обрадовића оживљава глумац Владимир Цвејић, који посетиоце упознаје са епохом у којој је Доситеј живео, личностима с којима се сусретао и атмосфером у којој се рађала српска независност током Првог српског устанка.

Овај занимљив програм одржава се у аутентичном амбијенту Музеја Вука и Доситеја, у згради у којој је од 1809. до 1813. године радила Велика школа, прва српска просветна установа намењена вишем образовању. У оснивању школе учествовао је и Доситеј Обрадовић, који се на њеном отварању (30. августа 1808. године) ђацима, родитељима и угледницима обратио својим говором "О должном почитанију к наукам".

Како се најављује, спајањем Доситејеве биографије и простора у коме се театар одвија у потпуности долази до изражаја интерпретативна моћ театра и његове сценографије, оживљавајући познату историјску личност чији живот и рад је на одређени начин повезан са зградом у којој се данас налази Музеј Вука и Доситеја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)