ЖИВОТ У ПРИВИДУ РЕАЛНОСТИ: У Београдском драмском позоришту почео други, седмодневни РУТА фестивал

В. СТРУГАР

02. 12. 2021. у 09:30

БЕОГРАДСКО драмско позориште је до 6. децембра, по други пут, домаћин сусрета Регионалне уније театара "РУТА група Триглав", а своје нове продукције извешће Казалиште Улисис, МГЛ из Љубљане, Градско позориште из Подгорице, Драмски театар из Скопља и сарајевски Камерни театар 55.

ЖИВОТ У ПРИВИДУ РЕАЛНОСТИ: У Београдском драмском позоришту почео други, седмодневни РУТА фестивал

Весна Чипчић у представи Living rooм, Фото Д. Удовићић

Фестивалска завеса подигнута је, у исто ово време 2019. године (на иницијативу театра на Црвеном крсту) и у међувремену, у ванредним пандемијским околностима, представе су одигране у свим деловима некадашње Југославије, осим у Скопљу, у ком ће РУТА имати "двоструко" издање.

- Велики је значај регионалног повезивања. Успели смо да затворимо први круг, уз изузетан напор и жељу наших кућа. Иначе, у регуларним условима, на свака два месеца мењаће се "домаћинство": током једне календарске године, у шест градова, организоваћемо ревијалну смотру представа - каже Југ Радивојевић, директор БДП.

Први човек позоришта на Крсту додаје да су по репертоарском и организационом моделу сва окупљена позоришта слична њиховом театру.

- РУТА нам је удахнула живот у овом, могло би се рећи, привиду реалности. Научили смо да планирамо на дуге стазе. БДП ће од наредне године на пет месеци објављивати репертоар, што нам омогућава да унапред ангажујемо најзначајније редитеље. А већ знамо и шта ћемо радити 2023. године: РУТА копродукцију, у којој ће учествовати свих шест театара.

Премијера ће бити на Брионима, поставићемо на сцену велики позоришни наслов, препознатљив у читавом региону, у поставци, такође, неког великог редитеља. Иначе, досадашње искуство показало је да сарадња са светом уопште није компликована - кад постоје идеја, воља и чврста организација.

Фестивал су отворили домаћини представом Living rooм немачког аутора Ернста Мондтага (копродукција са Битеф театром и Битеф фестивалом).

- Толика је радост у позоришту! Синоћ су биле колеге из других кућа и осетили су, као и ми, невероватно задовољство и амбицију да се, упркос свему, бавимо фестивалом. Прави је потез што ће се у седам дана одгледати оно што је најрепрезентативније у целом нашем региону - истиче Весна Чипчић. 

- А после представе се сви дружимо, упознајемо нове глумце и редитеље. Све нас то подсећа на нека стара, заборављена времена. Можда је то и најлепша импресија.

ЈОНЕСКО

КАЗАЛИШТЕ Улисис вечерас изводи представу "Носорог" Ежена Јонеска (у режији Ленке Удовички), док су дан касније на програму "Странци" Паола Ђеновезеа, у поставци Неле Витошевић и извођењу Драмског театра из Скопља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)