"МАЛИ ФОРМАТ" У "СИНГИДУНУМУ": Истина избрушена на мајушном платну

М.А.К.

30. 11. 2021. у 17:09

ТРАДИЦИОНАЛНА изложба Сликарско-графичке секције УЛУПУДУС-а "Мали формат" објединила је радове 59 уметника из различитих секција и обишла девет градова Србије, а у среду, 1.децембра, биће отворена и у београдској галерији "Сингидунум" (Кнез Михаилова).

МАЛИ ФОРМАТ У СИНГИДУНУМУ: Истина избрушена на мајушном платну

Божо Шекуларац Selfie with comb

На свечаном отварању биће додељена награда раду који је током претходне године освојио највећи број гласова публике у Великој Плани, Ариљу, Параћину, Јагодини, Деспотовцу, Ивањици, Старој Пазови и Крушевцу.

- Слике малог формата које се излажу као засебна категорија, могу да изазову снажан утисак код гледалаца, јер платна рађена у малим размерама остварују појачану интимност - истиче у тексту који прати овогодишњу поставку Тијана Стојиљковић, историчар уметности.

-  Посматрач постаје интензивно свестан свог простора, као и простора на слици. Гледајући ове сликарске забелешке, истовремено се ствара један лирски моменат и контрадикторни осећај близине и даљине. Сликање у малом формату подразумева улогу сведока и способност да уметник истинито бележи опажени свет око себе - то је истина избрушена осећајем, забележен лирски моменат мајушног платна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)