ТРОЈИЦА ДОСТОЈНА НАЦИОНАЛНОГ ПРИЗНАЊА: Постигнут договор између УКС и Српског књижевног друштва после почетних размимоилажења

Д. Богутовић

29. 11. 2021. у 23:43

ПОСЛЕ почетних размимоилажења око предлога за национална признања ("националне пензије", како се то некада називало), Удружење књижевника Србије и Српско књижевно дриштво су склопили џентлменски споразум: УКС предлаже два своја члана - Ђорђа Сладоја и Мошу Одаловића, а СКД једног - Драгана Великића. Идуће године ће бити обрнуто.

ТРОЈИЦА ДОСТОЈНА НАЦИОНАЛНОГ ПРИЗНАЊА: Постигнут договор између УКС и Српског књижевног друштва после почетних размимоилажења

Ђорђо Сладоје, Мошо Одаловић, Драган Великић, Фото Н. Скендерија/Новости/П. Митић

На адресу УКС стигле су пријаве 21 аутора, али се испоставило да њих шесторо - уопште нису чланови ове асоцијације. О преосталих 15 одлучивала је комисија у саставу Милош Јанковић (председник), Гордана Влајић и Видак Масловарић.Поздравајући увећање буџета за намењеног култури, захваљујући ресорном министарству, Јанковић, за "Новости", каже:

- Добро је и што је ово признање враћено, јер оно посебно значи писцима који су самостални уметници.

Према речима Марије Шимоковић, одлуку је било изузетно тешко донети јер су се пријавили наши најзначајнији писци:

Ђорђо Сладоје, Мошо Одаловић, Драган Великић, Фото Н. Скендерија/Новости/П. Митић

- Упутили смо писмо Министарству, да се идућих година квота за писце повећа. Чињеница да у последњих деценија писци не само да не добијају хонораре за своје књиге, већ и сами финасирају њихова издања, доводи целу причу о неговању културе и традиције под знак питања.

За нацинална признања предлоге Министарству ће са данашњим даном послати сва репрезентативна удружења, подељена на 22 области. Из сваке области се максимално предлажу три кандидата. Коначну одлуку о добитницима признања одлучиће комисја коју ће именовати Маја Гојковић, министарка културе и информисања, а биће их, како је већ одређено, укупно - 20.

ДА ПОВУКУ ОСТАВКЕ

КАКО "Новости" незванично сазнају, УО УКС је затражио да чланови овог тела Милош Јанковић и Живорад Жика Ајдачић, повуку неопозиве оставке које су поднели пре неколико дана. Чланови УО сматрају да би све размирице требало разрешити у оквиру куће писаца, и наставити рад управе до следеће године, када овом руководству истиче мандат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)