"КОМПОЗИЦИЈА II" - ХИТ У МИЛАНУ: Чувена слика Пита Мондријана из Народног музеја на међународној изложби

М. А. К.

29. 11. 2021. у 10:42

РЕМЕК-дело Пита Мондријана "Композиција II", настало 1929. године, које се чува у нашем Народном музеју, од прошле недеље део је међународне поставке, која се под називом "Од фигурације до апстракције" одвија у музеју MUDEC - Museo delle Culture у Милану.

КОМПОЗИЦИЈА II - ХИТ У МИЛАНУ: Чувена слика Пита Мондријана из Народног музеја на међународној изложби

Платно из Београда у музеју MUDEC, Фото Facebook / Народни музеј

Ова изложба посвећена еволуцији сликарства Пита Мондријана, реализована је у сарадњи са Кунстмузејем из Хага, из чије колекције је изложено 60 радова холандског аутора који је у првој половини 20. века мењао токове уметности.

Ово је прва изложба у Милану која је у потпуности посвећена делима Мондријана, пратећи еволуцију његовог стваралаштва, од традиционалног холандског пејзажа до јединственог стила који је створио и по њему постао препознатљив широм планете. Тема на којој ће аутори поставке показати Модријанов преображај од фигурације ка апстракцији је управо - пејзаж.

Слика "Композиција II", која је добила значајно место и на интернет страници музеја MUDEC, у најави целог пројекта, добијена је пре више од 80 година на поклон од Холандије у име развоја сарадње. Била је део донација од 42 рада и део шире економске и културне сарадње, па је тако Народни музеј постао једна од првих институција у свету која је у своју колекцију уврстила рад Мондријана из неокластицистичке фазе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)