ЖАЛИМ ШТО САМ ОДБИЛА УЛОГУ У "ЛЕПОТИ ПОРОКА": Исповест велика екс-ЈУ звезда Словенка Савина Гершак, за "Новости"

Ана Попадић

28. 11. 2021. у 07:19

ТАЧНО три деценије откад се последњи пут појавила на филмском платну, велика југословенска глумачка звезда и фам фатал многих генерација Савина Гершак поново глуми.

ЖАЛИМ ШТО САМ ОДБИЛА УЛОГУ У  ЛЕПОТИ ПОРОКА: Исповест велика екс-ЈУ звезда Словенка Савина Гершак, за Новости

Савина Гершак радо прихватила улогу у "Елегији ловора", Фото приватна архива

Из филмске илегале на јавну сцену враћа је дебитантско остварење црногорског редитеља Душана Касалице "Елегија ловора" које ће сутра бити премијерно приказано на Фестивалу ауторског филма.

- Зар је заиста прошло 30 година? Нисам знала, изненадили сте ме с тим податком. Одавно нисам у контакту са људима из филмског еснафа. Живим у неком потпуно другом свету - казала нам је на почетку телефонског разговора Савина Гершак, која већ деценијама живи у Риму где ради као психотерапеут.

Дани када је ова лепа Словенка жарила и палила екс-ју просторима за њу су, каже, само лепо сећање. Иако није снимала много, радила је са једним од најбољих редитеља. Била је муза великог Живка Николића, код кога је дебитовала као незаборавна Анка у филму "Смрт господина Голуже". Савина је била девојчурак, тенисерка, манекенка и студенткиња прве године енглеског језика, када је Живко угледао њене слике и без аудиције и икаквог искуства, схватио да је она Анка коју тражи!

- Тада нико није говорио да је најбољи, нико није знао нити умео да цени његову генијалност. Тек после су видели. И ја сам једна од тих. Била сам млада, за мене је глума била само игра, нисам схватала колика је то част. Сада знам да је он био геније и баш га се често сетим. Видим његов лик, његове очи, једноставно, Живко ми је остао у срцу - искрена је Савина.

Са Душаном Касалицом и Франом Ласићем , Фото Новак Малтез

Упркос недостатку глумачког искуства, велики редитељ ју је поново звао па је заиграла и у његовим култним остварењима "Чудо невиђено" и "У име народа". Како је открила за "Новости", Николић јој је нудио и улогу у "Лепоти порока", али је она - одбила!

- Била сам млада и луда, имала сам хиљаду планираних ствари по целом свету. Он је хтео да снимим "Лепоту порока", из поштовања сам дошла у Београд да се видим с њим, али нисам пристала. Сад, наравно, веома жалим због тога, али у то време била сам неухватљива. Имала сам неке планове за Америку и рекла сам му "не". Данас схватам да је та Живкова жеља да ме има у својим филмовима била велики комплимент, али тада ми се све то чинило нормално и природно. Он је у мени видео нешто што ни сама нисам знала да поседујем. Имао је очи као рендген, видео је вашу душу, сваку појединост - присећа се наша саговорница док пажљиво бира речи и извињава се јер је "мало заборавила српски језик".

Живко Николић, Фото приватна архива

Њен живот, признаје, одредио је низ случајности. Тренирала је и покушала да постане професионална тенисерка, да би, на позив Николића, постала глумица. Тај посао ју је у једном тренутку одвео у Италију. И као што је напречац освојила срца филмске јавности, после непуне деценије каријере, у 28. години, напустила је глуму, завршила студије психологије, потом се усавршавала као психотерапеут и остала да живи у Риму.

- За мене то није тако велики преокрет како другима изгледа. Глума никада није била моја професија већ сам се вратила свом првобитном животном плану. Увек сам била одличан ђак, желела сам да се даље школујем, да завршим факултет. Због улога сам само привремено скренула са пута. Можда сам могла направити велику каријеру на филму да сам се томе озбиљно посветила, али нисам видела себе у томе. Рекла сам "доста је глуме", отишла, и нисам се осврнула.

У "Елегији ловора", Савина игра Катарину која са супругом Филипом (Франо Ласић) одлази на одмор. После неколико дана у монотоном амбијенту хотелске собе, њихов вишедеценијски брак се завршава. Питали смо је шта ју је у овом сценарију дирнуло довољно да прекине тридесетогодишњи глумачки пост?

Са Петром Божовићем, Фото Душан Мишић

- Душан је био једини редитељ који је са мном озбиљно разговарао. Послао ми је свој кратки филм који ми се веома допао, видела сам начин на који ради и када ми је послао сценарио за "Елегију ловора", рекла сам - зашто да не? Нећу се вратити глуми, ово је било само лепо "гостовање". И моја улога је интересантна, свидело ми се како Душан види женски свет. И у свом кратком филму бавио се женама, тачније насиљем које се врши над њима.

Савина објашњава да је њена улога главна женска, али да није велика.

- Женски свет се предуго доживљава као да је испод мушког. Мушкарци су ти који су имали каријере, а касније и жене, ма колико се трудиле и радиле и више и боље од мушкараца, нису биле цењене. Моја јунакиња је у једном тренутку то схватила и решила да напусти супруга и да живи свој живот. После толико година брака таква одлука није нимало лака.

Захваљујући неким храбрим женама, додаје Савина, "наш глас се сада више чује, али то није довољно".

- У Италији је изузетно велики број убистава жена и то је забрињавајуће и болно. Закони се мењају, жене имају већу заштиту него раније, али као што сам рекла, то и даље није довољно. Пре недељу дана у једном малом граду десила су се четири убиства, углавном зато што жена одлучи да јој је доста и да неће више да трпи. Неки мушкарци, кукавице, то не могу да прихвате, њихов одлазак схватају као страшну увреду. Зато су нам потребни добри закони који ће још више да штите жене.

" Чудо невиђено", Фото приватна архива

" Чудо невиђено", Фото приватна архива

" Смрт господина Голуже", Фото приватна архива

Савина признаје да последњих година није посвећена каријери психотерапеута јер су њен главни приоритет деца - ћерка и син.

- Они су близанци, имају 14 година, и цео дан ми је испуњен њиховим обавезама. Син свакодневно тренира тенис, игра турнире, ту су и школске обавезе, у Риму је све то тешко организовати. Негде иду сами, али им чешће треба пратња.

Мама и син деле љубав према белом спорту, па се зато тенис у њиховом дому гледа по цео дан. Највећи узор њеног сина, уз Ђоковића је и Италијан Матео Беретини.

- Беретини је поникао баш из његовог клуба у Риму, имао је исте тренере као мој син.

Иначе, породично обожавамо и волимо Новака. Пратимо га кад год игра на турниру у Риму, надамо се да ћемо га још дуго гледати на терену.

Због епидемиолошких околности, Савина неће присуствовати премијери на Фестивалу ауторског филма:

- Морам доћи у Београд кад прође све ово. У Словенију идем редовно, тамо су ми родитељи и брат, али то је лакша организација јер је Европска унија, а и може се ићи колима уместо авионом. Волела бих да дођем код вас, тамо знам много драгих људи, а и снаха ми је Српкиња из Београда, па сам и породично везана за вашу земљу.

Фото приватна архива

ТЕНИСКИ МЕЧЕВИ СА СИНОМ

ПИТАЛИ смо Савину да ли је син слуша када му дели тениске савете?

- Кад је био млађи слушао је, сада су моју улогу заменили тренери, што је добро, јер је талентован. Видећемо хоће ли бити мало налик Ђоковићу - смешка се Савина, а потом озбиљно додаје.

- Велико ми је задовољство кад га видим на терену. Тренира свакодневно од своје седме године. То је заиста напорно и немогуће је натерати неко дете да толико вежба ако не жели. А он воли тенис. Често играмо заједно, али све га теже и ређе побеђујем. Ако и победим, јако се наљути, не прича са мном пет дана - смеје се Савина.

ДИРЉИВО ШТО МЕ СЕ СЕЋАЈУ

ПОСЛЕ три деценије, због снимања филма "Елегија ловора", Савина се вратила у Црну Гору, где су јој се пробудила сећања на сарадњу са Николићем.

- Било ми је велико задовољство, можда сам делом и због тога пристала да снимим овај филм - каже Савина и додаје:

- Људи ме се сећају из Живкових филмова као да је било јуче. То ме је веома дирнуло.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)