СТРАХ СА КОЈИМ АМЕРИКА ЖИВИ И ДАНАС: "Зона усијања: Антракс", од 5. децембра, на каналу Национална географија

Н. Д.

28. 11. 2021. у 09:57

НАКОН што су кобног 11. септембра 2001. америчку, али и светску јавност уздрмале невероватне сцене рушења Светског трговинског центра у Њујорку, услед до тада незапамћеног терористичког напада, уследила је нова трагедија.

СТРАХ СА КОЈИМ АМЕРИКА ЖИВИ  И ДАНАС: Зона усијања: Антракс, од 5. децембра,  на каналу Национална географија

Фото Национална географија

Анонимни нападач послао је писма пуна антракса на адресе великог броја становника САД, усмртивши том приликом петоро људи. Друга сезона антологијске серије "Зона усијања", под називом "Антракс", која премијерно почиње да се емитује на каналу Национална географија, од 5. децембра (недељом од 22.00, по две епизоде), води нас на почетак 21. века, истражујући мотиве и последице овог монструозног чина. У шестоделној драми заснованој на чињеницама и стварним догађајима, звезда серијала "Изгубљени", "Хаваји 5-0" и "Нови Аместердам", глумац Даниел Дае Ким, дочараће нам лик специјалног агента Метјуа Рајкера који је одиграо кључну улогу у "лову" на осумњиченог за овај напад.

Занимљиво је да су продуценти ове серије у лику Рајкера објединили рад свих агената ангажованих на овом случају. Како се на крају испоставило, писма је послао доктор Брус Ајвинс (Тони Голдвин), микробиолог у војној лабораторији у Форт Детрику, у држави Мериленд, где се антракс испитивао за потребе креирања биолошког оружја.

Фото Национална географија

Ајвинс је смртоносне пошиљке слао на адресе утицајних политичара, медисјких кућа и важних пословних људи. Од укупно 22 инфициране особе, петоро људи је преминуло. Први доказ о биотерористичком нападу појавио се 3. октобра 2001. године. Током наредних седам година, истражитељи радне групе Amerithrax Task Force утрошили су више од 600.000 радних сати, а обављено је скоро 10.000 разговора са сведоцима на шест континената. Истрага је обухватила 6000 предмета потенцијалних доказа, уз издавање 5750 судских позива и прикупљање 5730 еколошких узорока са 60 локација. Иако је број жртава напада антраксом био релативно мали у комбинацији са претходним терористичким нападом у Њујорку, имао је далекосежне последице на изазивање глобалне панике и страха од тероризма која траје до данас.

- Прилика да у овој серији дочарам агента Рајкера вишеструка је привилегија за мене.

Између осталог и због тога што је ово моја прва главна рола за 31. годину каријере. Са друге стране, ово је један од најважнијих датума у модерној америчкој историји који је наше друштво променио из корена. Са страховима из те 2001, Америка живи и данас - поручио је Даниел Дае Ким.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)