КО ЋЕ ДО КРАЈА ДА ИСПОШТУЈЕ ДАТУ РЕЧ? Друга сезона серије "Беса", од вечерас, на Суперстар ТВ, а од 1. децембра и на Првој

Ј. БАЊАНИН

27. 11. 2021. у 09:51

ПРИЧА о породици и значају дате речи, приказана у првој сезони трилер драме "Беса", окупила је пред малим екранима милионско гледалиште.

КО ЋЕ ДО КРАЈА ДА ИСПОШТУЈЕ ДАТУ РЕЧ? Друга сезона серије Беса, од вечерас, на Суперстар ТВ, а од 1. децембра и на Првој

Милош Тимотијевић, Фото Сергеј Радовић

Нови заплет у десет епизода пратићемо од вечерас, викендом, у 21.00 на Суперстар ТВ и од 1. децембра, средом, у 22.00 на Прваој ТВ.

У наставку продукције "Телеком Србија", "Адреналин" и Red Planet Pictures најављују много изненађења, обрта и акције. Аутори друге сезоне су британски сценариста Тони Џордан и Игор Стоименов. Предвођени Стоименовим, сценарио су писали и Младен Матичевић, Вук Ршумовић и Душан Булић. Режију потписује више редитеља, између осталих Игор Стоименов и Никола Љуца.

Снимање другог дела почело је крајем прошле године у Црној Гори, а настављено је у Албанији, Србији, Литванији, Француској, Италији, Швајцарској, као и у Естонији, где су забележени опасни кадрови, које су "ТВ новости" ексклузивно објавиле. Према речима Игора Стоименова, Естонија је драматуршки одговарала, пошто ће неки ликови као заштићени сведоци отићи са ових простора у земље где нема наше емиграције.

- Снимање у Естонији је вероватно најлепше искуство у мом животу. За седам дана снимили смо две тешке и бруталне акционе сцене, велики судар и кадрове испод воде. У 30 дана снимања узели смо најбоље из Црне Горе, почев од Аде Бојане, преко солане у Улцињу, до Боке Которске, Ријеке Црнојевића и Цетиња. Мислим да ће се сав труд видети већ у првој епизоди, која у 60 минута има скоро 80 сцена из шест земаља - наглашава Стоименов.

Раша Буквић, Фото Сергеј Радовић

Прва сезона серије приказала је причу о Урошу Перићу (Радивоје Раша Буквић), којем се живот мења после саобраћајне несреће. Урош је у судару само повређен, али девојка која је погинула ћерка је највећег балканског нарко-боса Дардана Берише (Арбен Бајрактарај).

Да би сачувао живот супруге Марије (Лана Барић), ћерке Уне (Милица Гојковић) и сина Видана (Исток Шунтер), Урош под уценом постаје убица. Проницљиви, посвећени и амбициозни инспектори Петрит Kоци (Милош Тимотијевић) и Дивна Дукић (Хана Селимовић) прате Уроша у жељи да стану на пут Дардану. Први део се завршио драматично, питањем да ли је Урош спреман да спасе породицу и убије инспектора Петрита.

- У другој сезони нема главног јунака, већ их је шест. Осим судбинама Уроша, Дардана и Петрита, бавићемо се и причама Луке (Милан Марић), Дритона Берише (Јон Раци) и Иљира Сокољија (Тристан Халилај). Основни покретач радње је спој старије генерације, која се увек држи онога што је речено, без обзира на то да ли је са ове или оне стране закона, и млађих нараштаја, који су потпуно у послу и које не занима ни нација, ни традиција, већ их интересује бизнис. Kључ је управо у томе да ли ће старо и традиционално да победи ново и брзо. Питање је ко ће да испоштује бесу до краја - истиче Игор Стоименов.

Арбен Барјактарај и Рефет Абази, Фото Адреналин продукција

У кратком ексклузивном разговору за "ТВ новости" Арбен Бајрактарај објаснио је да је његов јунак Дардан Бериша изгубио оно што је највише волео - ћерку и супругу.

- Дардан је рањен у тело и душу. Доживео је потрес у животу и у свом клану, али он је побуњеник и преживеће. Побуниће се ако је потребно и против саме судбине. Још један важан детаљ - он верује. Можда не у Бога, него у част и бесу, иако то звучи архаично.

Љубав у њему је нестала, али није умрла. Има синове и радиће све да њихови животи буду другачији. Дардан зна на којем је путу пао и свестан је да за њега никад неће бити мира.

Због тога не жели да синови крену том стазом и ради све да их држи даље од тог пакла. И баш ту лежи његова рањивост. Нисмо ограничени само онима који нас мрзе и тлаче, већ и више онима које волимо.

ЈОШ ЈЕДНА ИНОСТРАНА ВЕРЗИЈА?

ЈЕДИНА домаћа серија по којој је снимљен римејк за арапско говорно подручје управо је "Беса". Арапска верзија, под именом "Крвна заклетва", адаптација је оригиналне идеје Срђана Шапера, и у десет епизода прати судбине Сиријаца и Либанаца. Будући да је према подацима продукције привукла стотине милиона гледалаца, "Беса" има предиспозиције да и другом сезоном изађе ван граница Србије. Тренутно се са још неким земљама преговара о продаји права на снимање.

ГЛУМАЧКА ПОЈАЧАЊА ИЗ СВЕТА

ИНТЕРНАЦИОНАЛНОЈ глумачкој екипи из осам земаља у другој сезони прикључују се и познате естонске колеге Герт Раудсеп и Хендрик Томпере Џуниор Џуниор. Милицa Зарић ће играти жену чије се име често спомињало у првој сезони, а то је Вера Коци, Петритова љубав из младости и садашња супруга. Певач Реља Поповић, који је већ у Сарајеву добио награду за главну мушку улогу, тумачиће у наставку лик Игија. Подели су се придружили и Флорист Бајгора, који је играо у серији "Банде Лондона", Катарина Час, која је глумила у хит филму "Вук са Вол стрита", као и Гезим Жерка, Ервин Бејлери и Деа Бајазити.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)