ОВО МОЖЕ БИТИ АУТОГОЛ ЗА УКС: Реакције колега поводом одлуке Удружења књижевника Србије да из својих редова избаци Мићу Цвијетића

Д. Богутовић

24. 11. 2021. у 09:37

ОДЛУКА руководства Удружења књижевника Србије да из редова писаца избаци песника, есејисту и путописца Мићу Цвијетића, због његове књиге "Лица и образине", дочекана је са великим изненађењем у књижевној јавности.

ОВО МОЖЕ БИТИ АУТОГОЛ ЗА УКС: Реакције колега поводом одлуке Удружења књижевника Србије да из својих редова избаци Мићу Цвијетића

Мићо Цвијетић, Фото З. Јовановић/А. Стевановић

А како и не би, када се овакав гест тренирања строгоће не памти више од пола века.

У поменутој књизи аутор је дао своје виђење смене са места главног и одговорног уредника "Књижевних новина", гласила у УКС, на чијем је челу био непуних деценију и по. Притом, није штедео чланове УО УКС, понекад и претерујући у својим опсервацијама. "Лица" је Надзорни одбор Удружења оценио као памфлет у коме су изнете многобројне неистине, чиме је нанета велика штета угледу УКС и појединим писцима и предложио УО Цвијетићево искључење. Приликом изјашњавања, Милован Витезовић, председник, и члан Адам Пуслојић, нису гласали. Горан Ђорђевић је био уздржан, док су за Цвијетићево искључење глас дали Милош Јанковић, Селимир Радуловић, Новица Соврлић, Живорад Ајдачић, Драган Мраовић, Гордана Влајић, Петар Жебељан и Видак Масловарић.

Фото Архива

Објашњавајући разлоге за овакакв потез, Гордана Влајић, за "Новости", каже:

- Веома ми је жао што господина Мића Цвијетића први пут у медијима помињем овим тужним поводом. Нажалост, након што је УО једногласно донео одлуку о његовом разрешењу са места главног уредника "Књижевних новина", а што је УО учинио искључиво са циљем спасавања овог гласила (константан пад продаје, мали број претплата, недостатак графичке и уређивачке инвентивности... о чему је више пута, током две године, обавештаван и колегијално упозораван) - господин Цвијетић објављује срамотну књигу надахнуту искључиво осветољубљем. Услед осећаја гнева, јер му је по његовом субјективном доживљају нанета неправда, изоставио је легитимни корак да своју срџбу преточи у званично упућену жалбу. Уместо тога, свој је бес укоричио и саставио штиво крцато конструкцијама, инсинуацијама, неистинама, клеветама и увредама којима је поименце обасуо већи број чланова УКС-а, као и председника Удружења, и због чега би у правно уређенијој земљи, претрпео драконске санкције.

Фото Приватна архива

Фото Н. Параушић

Фото Приватна архива

Тој књизи се, према њеном мишљењу, и на овај начин даје публицитет чиме се колатерално афирмише некњижевност, шири се неистина о Удружењу и блати се институција стара 116 година:

- И, наравно, каља се име и самог аутора, Мића Цвијетића, чију репутацију и овом приликом чувамо више него што то он чини - закључује Влајићева.

Угледни песник и бивши председник УО УКС, Радомир Андрић, сматра да је оваква одлука претерана и донета на брзину:

- И сам сам био сведок да је са "Књижевим новинама" било разних проблема највише због недостатка средстава и сучељаваа мишљења како да се листу помогне. Полемике су књижевни жанр, не тако редак у нашој књижевности, а оне највеће вођене су по систему књигом на књигу, као што је то било у случају Данила Киша и Драгана Јеремића.

Радомир Андрић, Фото В. Данилов

Полемички дух треба неговати да нам "пауци не би небо премрежили". На текст се мора узвратити текстом, а не репресивним мерама. Чини ми се да су нам у околностима у којима живимо потребни мало тиши тонови, са мање страсти а више аргумената. И зато позивам свог школског друга Милована Витезовића да све учини да се ова ситуација превазиђе, јер ово може бити аутогол за УКС.

Некада је Удружење књижевника Србије бранило писце, њихово право на слободу говора, писања и мишљења - сада их због књига одстрањује из чланства, подсећа Ратомир Дамјановић и додаје:

- Истина, било је и повијања под притиском политичких, идејних и идеолошких олуја, али остајало се на ногама. Ово сада је потпуни пад. Књигом Миће Цвијетића, доктора књижевних наука, дугогодишњег уредника "Књижевних новина", угледног критичара, есејисте и песника, великог књижевног зналца али скромног и честитог човека, повређене су књижевне величине у садашњој Управи. Прорадила је и носталгија. Егзекуција је била тренутна, као некада: искључење и анатема. Бодеж у срце писца, кад већ књига "Лица и образине" не може да се забрани. Једногласност и једноумље.

Како, за "Новости", каже песник и есејиста Мирко Магарашевић, део управе УКС показао се неспособан да објективно оспори гледишта и чврсте аргументе дате у књизи "Лица и образине".

- Увређена група унутар УО УКС прогласила се власном да говори у име целокупног чланства српских књижевника и одлучила се за двоструко груб постбољшевички метод: изгон и прогон доктора књижевних наука Миће Цвијетића - тврди Магарашевић.

- Беспотребним и показано трапаво изведеним изгоном главног начињена је прва, велика културна и морална штета. Сада је, начињена још већа грешка, Цвијетићевом елимнацијом из УКС. Шта би се сад могло, братски по перу, саветовати онима који су већ починили двоструку грешку? Ево, покажите се: Спасите образ Удружења књижевника Србије. Извините се за неспоразум! Повуците своју исхитрену одлуку о изгону Миће Цвијетића, као другу велику грешку, кад већ не можете више ону прву!

ПОВЕЉЕ И "МАТАВУЉ"

НА ИСТОЈ седници УО додељене су и традиционалне награде. Повељу за животно дело добили су Александар Лаковић, Новица Ђурић, Душко М. Петровић. Милован Данојлић, Даница Андрејевић, Зоран Аврамовић и Мирослав Демак. Сви су добили по девет гласова од 11 чланова УО. Награду "Симо Матавуљ" добили су Иван Лаловић, Љубиша Симић, Урош Дојчиновић и Гроздана Лалић - такође, са по девет гласова. Предложени Ненад Грујичић остао је без већинске подршке: за њега су гласали Милош Јанковић и Горан Ђорђевић.

Против су били Гордана Влајић, Драган Мраовић, Живорад Ајдачић, Селимир Радуловић и Петар Жебељан, док су уздржани били Новица Соврлић и Видак Масловарић. Док Милован Витезовић и Адам Пуслојић нису гласали.

БИРОКРАТИЈА КАО НА ШАЛТЕРУ

ОГЛАСИО се и рецезент спорне књиге Бранко Стојановић:

- Бирократија је свуда иста, и на шалтерима и у УКС. Цвијетић је написао само део онога што му се дешавало у Удружењу и ако су га због тога искључили, одох и ја. Јер, шта ће им још један пензионер који не плаћа чланарину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона