"БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ" У ГАЛЕРИЈИ 73: Предавање археолога Марка Алексића о српским земљама пре Немањића

Д.Б.М.

28. 10. 2021. у 12:54

НОВА трибина "Београд за почетнике" повешће посетиоце на узбудљиво историјско и археолошко путовање у најзамагљеније векове српске прошлости, о којима се најмање зна, а буди највеће контроверзе, како научника тако и јавности.

БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ У ГАЛЕРИЈИ 73: Предавање археолога Марка Алексића о српским земљама пре Немањића

FOTO: Promo

 Кроз загонетно и мало истражено раздобље националне историје, кроз време које претходи слави Немањића, стручни, научни, а популарни водич у петак у Галерији 73 биће познати археолог Марко Алексић, који у светској археологији слови за врсног познаваоца српског средњег века и витештва уопште. Сада је отишао још дубље у прошлост.

Захваљујући новим археолошким истраживањима Алексић упознаће нас са првим, по имену познатим српским кнезом Дерваном и земљи Бојки, настанку титуле жупана, древним словенским насељима са остацима паганских храмова. Изузетно важна ископавања откривају владарску палату на тлу Србије из 8. века, која представља најранију познату такву грађевину у словенском свету, или више цркава знатно старијих од Рашке епископије, што показује да су Срби прихватили хришћанство раније него што се то до сада веровало и да су се ту налазили први познати хришћански храмови међу Словенима. Видећемо историјске карте и илустрације значајних археолошких налаза, грађевина, утврђења и насеља најстарије српске државе.


Језиком историјске и археолошке науке Марко Алексић, аутор књиге "Српске земље пре Немањића", која је већ постала бестселер и историјски класик, откриће нам узбудљиву причу о српском најранијем националном путовању.

Наиме, у периоду од 7. до 10. века на рушевинама античког света израстају темељи Европе какву данас познајемо, преламају се кључни догађаји за њену историју, а на нашим просторима рађа се један нов свет. Словенска племена се шире и крећу ка југоистоку Европе, а међу њима се врло рано издваја име Срба.

Наши преци отпочели су епско путовање од реке Лабе на истоку данашње Немачке, које се после више од 1500 километара завршило у околини Солуна, да би се затим трајно населили на Балкану.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)