ОКРУГЛИ СТО "ДОСИТЕЈ У БЕОГРАДУ": У Доситејевом дому разговор о просветитељу и европејцу

Д.Б.М.

27. 10. 2021. у 15:26

СЛЕДЕЋИ своје програмске задатке и циљеве, Задужбина "Доситеј Обрадовић" организује први пут уз подршку Секретаријата за културу града Београда посебан програм "Доситеј у Београду".

ОКРУГЛИ СТО ДОСИТЕЈ У БЕОГРАДУ: У Доситејевом дому разговор о просветитељу и европејцу

Арса Тодоровић

Он има за циљ да у "Данима европске баштине" више говоримо о великом просветитељу, нашем великом европејцу Доситеју, који је пре две стотине година у Београд донео многе идеје просвећене Европе свога доба. Развојем школа, образовања, штампарија, библиотека, оснивањем и уређењем државе, министарстава и слично, Београд и Србија су добили прве обрисе града и државе, по угледу на тадашњу Европу.

Сетити се Доситеја, његовог дела, порука које нам је оставио, значи промовисати данашњи Београд, са богатом историјском баштином, још више га учинити познатим и привлачним за све госте из земље, дијаспоре и иностранства, који би баш ту на тврђави, на улицама, на лицима старе архитектуре и споменика читали шта је све Београд био, ко је у њему трагове оставио, шта је донео и каквим желимо да га видимо. На нама је да старе странице поново отворимо, учинимо их свима познатим и доступним, јер оне сведоче о аутентичности, самосвојности и трајању.

У Доситејевом дому сутра (четвртак) ће говорити Горан Весић, заменик градоначелника, Оливера Вучковић, директор Завода за заштиту споменика града Београда, проф. др Душан Иванић, председник УО Задужбине, проф. др Јован Пејчић, Бранислава Јордановић, некадашњи директор Педагошког музеја, проф. др Војислав Јелић, проф. др Драган Симеуновић др Душко Бабић, директор Српске књижевне задруге, Елиана Гавриловић, кустос Музеј Вука и Доситеја и Мирјана Драгаш, управник Задужбине "Доситеј Обрадовић".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)