СНП У БДП: Наставак мини фестивала "Наши дани" од 2. до 6. новембра

Д. Б. М.

27. 10. 2021. у 15:28

ПОЧЕТАК новембра означиће наставак мини фестивала "Наши дани" који ће се одржати у Београдском драмском позоришту. Пет представа Српског народног позоришта: "Тартиф", "Вештице из Салема", "Ко је убио Џенис Џоплин?", "Бура" и "Крваве свадбе" београдска публика ће гледати од 2. до 6. новембра.

СНП У БДП: Наставак мини фестивала Наши дани од 2. до 6. новембра

FOTO: Promo

Хит представа "Тартиф (Комично у класичном)", ауторски пројекат Игора Вука Торбице, рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Народног позоришта Сомбор, биће изведена 2. новембра, на великој сцени "Оливера и Раде Марковић". У оригиналном Молијеровом тексту драме, централна тема - лицемерје и лаж - који су се односили на религиозно лицемерје, у адаптацији Игора Вука Торбице, која је настајала у процесу самог рада потпомогнута смелим глумачким импровизацијама, тема се усмерава на актуелне проблеме у друштву која се представља кроз оквир породице. Представа указује на нашу моралну слабост, изманипулисаност због наметнутог осећаја кривице, на наше пристајање на неприхватљиве услове живота, потичињеност, глупост и лаж.

Наредног дана, 3. новембра биће одиграна представа "Вештице из Салема" Артура Милера, у режији Никите Миливојевића. Инспирисан истинитим догађајима с краја 17. века у Салему, месту у Масачусетсу, које је постало познато управо по лову на вештице и њиховом јавном суђењу, Милер у овом делу проговара о феномену масовне хистерије која је захватила америчко друштво у доба "макартизма", када је у Америци покренута тајна истрага великог броја владиних чланова осумњичених да су шпијунирали у корист комуниста. Милер је запазио сличност између тог догађаја и прогона вештица у Салему. Тиме ова прича добија дубља значења, изражавајући нетрпељивост, заслепљеност и прогон људи, идеја, у било којем времену.

Четвртак, 4. новембар резервисан је за једну од омиљених представа публике "Ко је убио Џенис Џоплин?" Тијане Грумић, у режији Соње Петровић. Кроз биографску причу о рок звезди 60-тих година прошлог века, сазнајемо како су живеле генерације тадашњих битника и зашто је било тешко бити жена која се не уклапа у стандарде конзервативне средине који јој се упорно намећу. "Ко је убио Џенис Џоплин?" је интригантна представа са обиљем музичког репертоара која нас води у 1970. годину, у собу 105 холивудског Лендмарк хотела, где је са само 27 година умрла Џенис Џоплин. Представа ће бити изведена на малој сцени "Предраг Пепи Лаковић".

У петак, 5. новембра на великој сцени Београдског драмског позоришта публика ће гледати представу "Бура", по делу Вилијема Шекспира, у режији Кокана Младеновића и то ће бити њено премијерно извођење у Београду. Како сам редитељ наводи, његова "Бура" није комад о праштању, већ о мржњи и представља његово преиспитивање наше стварности и како овај комад одговара данашњем времену. Сонгове је радио Марко Шелић Марчело, а представа је одмах купила срца публике.

Последњи дан мини фестивала, 6. новембар резервисан је за Лоркине "Крваве свадбе" у режији Игора Вука Торбице рађене у копродукцији Српског народног позоришта и ЈУ "Град театар" Будва. Иако трагична у својој основи - како истиче позоришна критичарка Ана Тасић - Лоркина драма у овој магично естетизованој, вансеријској представи Игора Вука Торбице производи необичну ведрину. Упркос трагичном расплету, истинска љубав је разбила неприродно подигнуте зидове, означавајући тријумф слободе.

Мини фестивал "Наши дани" почео је у мају текуће године када је новосадска публика имала прилику да погледа пет представа Београдског драмског позоришта у Српском народном позоришту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)