НАСТАВАК АВАНТУРА НЕОБИЧНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ: Роман "Зауставите Ајви Покет" необичог аустралијског писца Кејлеба Криспа

Д.Б.М.

26. 10. 2021. у 21:53

НАКОН што је неким чудом успела да спречи да Сатни дијамант падне у погрешне руке, Ајви Покет је стигла у Лондон где живи у кући остарелих погребника.

НАСТАВАК АВАНТУРА НЕОБИЧНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ: Роман Зауставите Ајви Покет необичог аустралијског писца Кејлеба Криспа

Одисеја

Уверена је да је слика и прилика савршене ћерке, али чини се да Мајка Снегзби не мисли тако. С обзиром на то да није задовољна чак ни њеним пајањем, Ајви не сме ни да замисли како би реаговала када би сазнала да је њена тек усвојена ћерка мртва (или макар полумртва) па неке ствари ипак задржава за себе. Упркос томе, Ајви је прилично срећна, посебно кад јој се укаже прилика да тркне до библиотеке у којој ради госпођица Карниџ, а стицајем чудних околности стекла је и нову блиску пријатељицу, прелепу наследницу Естелу која покушава да открије мрачну тајну која се крије иза смрти њеног брата...

У овој, новој авантури "Зауставите Ајви Покет", Кејлеб Крисп доноси нове, још запетљаније мистерије, још невероватније урођене инстинкте и стари добри шарм једне од најоригиналнијих јунакиња књижевности за децу.

Кајлеб Крисп је псеудоним аустралијског писца Стивена М. Џајлса под којим су објављене авантуре девојчице Ајви Покет. Стивен М. Џајлс се у Аустралији прославио авантуристичким књигама за децу писаним по узору на готске романе, од којих су најпознатији серијал "Сајлас и Винтерботомови" и трилогија о Ајви Покет. Светску славу је стекао управо књигама о доживљајима необичне девојчице. Ретко се појављује у јавности и о његовом животу се не зна много. Само шаљива биографија у којој се представља као особењак.

Како каже, рођен је у Аустралији где су га одгајали страствени библиотекари који су га хранили књижевношћу 19. века и млаком кашом. Период детињства му се трагично и превремено завршио када је баку Мејбл продао за шаку обичних семенки бундеве.

Дипломирао је на Универзитету Тихе патње на одсеку за Ћудљиву мисао. Чврсто је одлучио да ће оставити траг у свету својим писањем. Наравно, уследио је период тешког труда, неуспеха и разочарања који је трајао све док се Крисп није преселио у напуштену колибу у шуми и посветио се писању о Ајви Покет, ни по чему посебној дванаестогодишњој собарици.Са спољашњим светом Крисп комуницира искључиво Морзеовом азбуком или лупкањем по тимпанима. Не подноси посластичаре и одређене врсте кућних зечева.

У једном од ретких интервјуа, Кејлеб Крисп је открио да најрадије проводи време у дугим шетњама по машти, да је најсрећнији када напише савршену реченицу, да је изузетно нестрпљив и да ретко одговара на позиве. Када би могао да путује кроз време, истог часа би се упутио у Лондон 19. века, место и време које је врло аутентично дочарао читаоцима Ајвиних доживљаја.

Одисеја је први део серијала "Само не Ајви Покет" објавила 2020. године.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)