ГЛУМАЦ СА ДУШОМ ПЕСНИКА: Преминуо Радован Миљанић (1952-2021)

М. КРАЉ

25. 10. 2021. у 23:45

ИЗНЕНАДА, у 69. години, у Београду је преминуо Радован Миљанић (1952-2021), дугогодишњи глумац Народног позоришта.

ГЛУМАЦ  СА ДУШОМ ПЕСНИКА: Преминуо Радован Миљанић (1952-2021)

Фото Народно позориште

Последњу улогу одиграо је пре само неколико дана, 18. октобра, у представи своје матичне куће - "Васа Железнова и други", која је са великим успехом изведена на Руском међународном позоришном фестивалу у Нижњем Новгороду.

Овај рођени Панчевац, глуму је дипломирао 1979. на Факултету драмских уметности у Београду, у класи професора Предрага Бајчетића, монодрамом "Приче кнеза Мишкина", према "Идиоту" Достојевског. Прву премијеру на Сцени "Kруг 101" Народног позоришта, (чији је члан постао 1985) одиграо је годину дана после студија, у представи "За опело, у ред, молим", по тексту Милана Митића и у режији Велимира Митровића. У националном театру, али и на другим београдским сценама (у СKЦ-у, Дому омладине, Звездара театру, Театру од нуле, Позоришту Огледало, Југословенском драмском позоришту, Београдском драмском позоришту) одиграо је више од сто улога. Међу његовим најзначајнијим позоришним остварењима су улоге остварене у представама "Ненаграђени љубавни труд" , "Приче кнеза Мишкина", "Солунци говоре", "Рат и мир", "Лењин, Стаљин, Троцки", "Kако засмејати господара", "Тетовиране душе", "Је ли било кнежеве вечере"?, "Сирано де Бержерак", "Вожд Kарађорђе и Kњаз Милош", "Kонак", "Маска", "Уби ме прејака реч", "Госпођа министарка", "Велика драма", "Зечји насип", "Три сестре", "Таленти и обожаваоци", "Kоштана - Жал за младост"...

Више од две деценије, уз Љубивоја Тадића, играо је у култној дуодрами "Тесла или прилагођавање анђела". Био је врсни тумач поезије, али и ликова наших песника, између осталих Владислава Петковића Диса и Бранка Миљковића, драма које је снимо за Радио Београд. У "Песничким ведринама" ТВ Београд тумачио је и Милутина Бојића.

Играо је у многим домаћим серијама и филмовима - "Директан пренос", "Чавка", "Гуча", "Условна слобода", "Живот и смрт порно банде", "Реквијем за госпођу Ј.", "Изгредници", "Нечиста крв - Грех предаха", "Дара из Јасеновца", "Тајне винове лозе", "Викенд са ћалетом", "Ургентни центар". Тумачио је главне улоге у филмовима Владимира Манчића који су освојили награде на фестивалима краткометражног филма. Као блиски пријатељ Бориса Комненића, велику енергију и труд, несебично је претходног лета уложио, како би његов колега, са којим је деценијама делио сцену Народног позоришта, у Билећи добио легат какав заслужује.

У браку са нашом познатом пијанисткињом Биљаном Горуновић, Радован Миљанић добио је двојицу синова Милутина и Михајла.

Време и место сахране биће накнадно саопштени.

У позоришту због позоришта

РЕТКО је давао интервјуе, а пре скоро две деценије у позоришном листу "Лудус", на питање шта за њега изазов, после многих одиграних улога, рекао је:

- Нешто што подразумева другачији приступ улози или комаду, што до сада нисам радио... Не припадам глумцима који планирају улоге или имају зацртано шта сад морају да играју.

Васпитаван сам у другом духу: да су представа и позориште много важнији од глумаца, нас који треба да учествујемо у томе. Нисам у позоришту због себе, него због позоришта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)