РЕНДГЕНСКА ТЕХНОЛОГИЈА КОД СРБА: Изложба у Галерији 51 Музеја науке и технике биће отворена 27. октобра

Д. Б. М.

25. 10. 2021. у 15:36

У ГАЛЕРИЈИ 51 Музеја науке и технике 27. октобра биће отворена изложба "Развој и примена рендгенске технологије код Срба - од Тесле и Пупина до данас".

РЕНДГЕНСКА ТЕХНОЛОГИЈА КОД СРБА: Изложба у Галерији 51 Музеја науке и технике биће отворена 27. октобра

Архива

Аутори изложбе су Јелена Јовановић Симић, Александар Вл. Марковић и Владимир Петровић, а поставку су дизајнирали Озарија Марковић Лашић и Небојша Васиљевић.

Изложба ће представити историјски развој и примену рендгенске технологије у медицини, од открића рендгенских зрака до данас, са посебним нагласком на доприносима који су у области рендгенологије остварили Никола Тесла и Михајло Пупин. Циљеви изложбе су и представљање успеха домаћих предузећа у развоју производње рендгенских апарата и опреме.

У другој половини 20. века, у време интензивног развоја индустрије у некадашњој Југославији, фабрика Југорендген (у саставу Електронске индустрије Ниш), једина је на Балкану производила рендгенске апарате и извозила их широм света. Након распада Југославије, кризних деведесетих година и каснијих процеса транзиције током којих су престала с радом многа индустријска предузећа, међу којима је и Југорендген, група младих стручњака је почетком новог миленијума основала предузеће Висарис и започела развој и производњу нове генерације уређаја - дигиталних рендгенских апарата. Као и некада Југорендген, Висарис је данас једини произвођач рендгенских апарата у региону, а такође је присутан и на светском тржишту.

Изложба прати пут српских научника који су дали изванредан допринос током друге индустријске револуције крајем 19. века све до данашњег периода дигиталне трансформације и новог таласа доприноса наших стручњака у актуелној четвртој индустријској револуцији на глобалном нивоу у којој српска наука на пољу дигиталне медицине и осталих сегмената дигиталне технологије остварује значајне резултате.

Поред фотографија и докумената, на изложби ће моћи да се виде и стари рендгенски апарати, опрема и средства за личну заштиту од зрачења, прве рендгенске цеви произведене у Југославији, али и најновији дигитални рендгенски уређаји. Саставни део изложбе су садржаји у облику виртуелне стварности  и едукативне дигиталне игре за децу и омладину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)