"СТРАХ И НАДА" САДА ВЛАДА: КПГТ у нову сезону улази као градска установа културе са комадом Креца

В. Стругар

24. 10. 2021. у 15:21

ПРЕДСТАВА "Страх и нада у Савезној Републици Немачкој" премијерно ће бити изведена данас, у режији Љубише Ристића. Најављена је као "сензационално необична драма најигранијег писца у историји немачког позоришта двадесетог века, Франца Ксавера Креца", писца чије је 1973. године "Сеоско двориште" добило прву награду публике, али и Гран при VII Битефа.

СТРАХ И НАДА САДА ВЛАДА: КПГТ у нову сезону улази као градска установа културе са комадом Креца

Фото В. Данилов

На питање зашто се баш сада одлучио да постави Креца на позоришну сцену, Ристић за наш лист каже:

- Зато што је он био најактуелнији писац седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, а сада се друштвена ситуација у Европи, читавом свету, па и код нас, доста повезује са оним што се тада догађало: несигурношћу у друштву, незапосленошћу, економским проблемима и друго. То је веома значајан и актуелан комад. "Страх и нада у Савезној Републици Немачкој" су страх и нада у целој Европи, тренутно.

Како даље објашњава редитељ, ово је комад састављен од деветнаест драма са једним, два или три лица, које се играју истовремено (симултано), у девет станова једне зграде која је Савезна Република Немачка из 1982. године:

- Али, необично "личи" на сваку данашњу европску, или околну, или овдашњу државу, град или телевизијску "реалност" или ријалити. За сат и петнаестак минута сви Крецови пензионери, терористи, писци, директорке банке, полицајци, незапослени, касирке из "Лидла", глумице активисткиње, мађарски емигранти из 1956, фотографи и модели, турски бегунци од смртне казне и остали - живе свој европски живот на класичној позорници аристотеловског јединства места, времена и радње.

Како истичу у програму, КПГТ игра ову представу као Ристићеву симултанку "Тако, тако" из љубљанске Пекарне 1974, симултано и на једној сцени, јер је Крец написао, описујући сценографију, да му се, док је писао, чинило да сви стоје на прозорима и да би хтели да полете...

Фото П. Митић

Такође, уз најаву новог наслова на репертоару, подсећају да у 43. сезону КПГТ улазе у симбиози са Позориштем КПГТ, градском Установом културе, први пут у својој дугој историји - са институционалном подршком и ослонцем на средства која ће новоформираној Установи културе редовно обезбеђивати оснивач, Град Београд.

"Како су та средства, бар у почетку, ограничена и довољна само за један део програмских активности и материјалних трошкова, КПГТ ће и даље морати, као независна продукција, да обезбеди услове за рад на новим представама, шири програм и већи број извођења својих старих и нових представа, подједнако."

Одлуком Града Београда ће се, заправо, десетак и више хектара комплекса "Старе шећеране" на Чукарици, претворити у највећи културни центар, средиште нових и младих уметности и уметничких покрета Србије и света.

Из КПГ поручују да ће тако "после 25 година борбе са свим и свачим да се сачува Шећерана, капитални, законом заштићени, споменик културе - од девастације, рушења и претварања у комерцијалне квадрате скупих станова, коцкарница и кафана - оно постати језгро, нуклеус, први корак у стварању и развоју будућег културног средишта, први садржај у низу сличних који ће настајати уз подршку и по плановима Града и Републике.

ГАЛЕРИЈА, БИБЛИОТЕКА...

УСТАНОВА културе Позориште КПГТ формирана је без репертоара, ансамбла, запослених глумаца, техничара, опреме, расвете и остале технике, а КПГТ ставља на располагање репертоар, уметнике и техничаре, опрему и "своју историју пре свега и изнад свега". У будућем културном центру КПГТ ће бити само једно од више позоришта, концертних дворана, опере, балетских сала, галерија, библиотека, арт биоскопа, фешн и ИТ хабова...

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)