ВЕРОВАО ЈЕ У СТВАРАЛАШТВО СВОГ НАРОДА: Навршило се шест деценија од формирања Спомен-збирке Павла Бељанског у Новом Саду

Ј. Симић

23. 10. 2021. у 21:52

НАВРШИЛО се 60 лета откако је Спомен-збирка у Новом Саду, у здању подигнутом баш за ту намену, отворила врата љубитељима уметности како би могли да виде величанствену колекцију (186 радова, 36 уметника) коју је Павле Бељански (1892-1965), правник и дипломата, љубитељ и познавалац уметности, завештао свом народу.

ВЕРОВАО ЈЕ У СТВАРАЛАШТВО СВОГ НАРОДА: Навршило се шест деценија од формирања Спомен-збирке Павла Бељанског у Новом Саду

Фото Н. Карлић

Поштоваоци из многих градова наше земље присуствовали су рођенданској свечаности. Како је нагласио председник Покрајинске владе Игор Мировић, на овом месту, у великом уметничком спектру, један уз другог су Петар Лубарда, Стојан Аралица, Милан Коњовић, Надежда Петровић, Иван Табаковић и низ других великана 20. века који су златним словима уписани у историју наше ликовне уметности.

Управница Спомен-збирке мр Милана Квас, казала је да се овај јубилеј прославља изложбом посвећеном архитектури зграде и њеном архитекти, Иви Куртовићу. Традиционално, уручене су и награде ауторима најбољих мастер радова из националне историје уметности одбрањене на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду. Награда је први пут додељена 1968. године.

Најновији лауреати су Јелена Гачић (за 2019), ауторка рада "Послератна архитектура у Крушевцу 1945-2000". Најбољи рад у прошлој години написала је Катарина Симеуновић под насловом "Нова предметност у српској уметности седме деценије 20. века". Награду сачињавају свечана диплома и новчани износа у висини две месечне плате кустоса Спомен-збирке, увећани за 20.000 динара које је донирала Младена Зељковић.

Бељански је, подсетимо, потекао из угледне и образоване породице у војвођанском месту Госпођинци.

- Ову збирку уметничких дела коју завештавам српском народу, а коју сам сакупљао са дубоком вером у његову стваралачку моћ, посвећујем сенима својих предака који су истрајали у вековној борби за његову слободу и независност - написао је Бељански у својој посвети.

Одлуку о задужбини реализовао је уговором са Извршним већем АПВ 1957, а четири године доцније заживела је Спомен-збирка.

"НОВОСТИ" ВЕРАН ПРИЈАТЕЉ

ПОВОДОМ јубилеја, управница Милана Квас уручила је признање захвалности "Новостима" које у својој богатој културној рубрици предано прате рад Спомен-збирке Павла Бељанског.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)