РОМАН У КУТИЈИ: Чувена књига "Уникат" са стотину завршетака Милорада Павића објављена и на француском језику

Д. Бт.

23. 10. 2021. у 11:26

ПОСЛЕ енглеског, руског, шпанског, бугарског, румунског и словеначког, роман "Уникат" Милорада Павића објављен је ових дана и на француском језику.

РОМАН У КУТИЈИ: Чувена књига Уникат са стотину завршетака Милорада Павића објављена и на француском језику

Фото М. Анђела

Млада издавачка кућа из Лиона Monts Metalliferes дуго је припремала књигу која је ексклузивна у сваком погледу.

Први пут објављен 2004. "Уникат" је делта роман: има стотину различитих завршетака, па читалац може изабрати један, више или свих 100 крајева. Писац је издавачима оставио могућност да роман штампају у једном или два тома - у једном је сам роман, а у другом су само крајеви. Лионски издавач објавио је "Уникат" у кутији у којој ће читалац пронаћи роман на једној страни кутије, а 100 крајева на другој, одштампаних на различитим листовима како би могао помешати и читати на начин како он жели.

- Волели бисмо да имамо 100 различитих омота, али то је изузетно компликовано и скупо - каже издавач.

Фото Архива

Павић је створио јединствену књижевну игру, љубавну причу засновану на детективском заплету која се шири на сто грана и оставља могућност сваком читаоцу да бира своју верзију романа.

Како је, за "Новости", рекла Јасмина Михаиловић, књижевница и старатељка над легатом Милорада Павића, у Италији се недавно појавило обновљено издање Павићевог култног романа "Хазарски речник", који је у овој земљи објављен још 1988. Париски издавач "Атила" објавио је први пут Павићев роман "Кутија за писање" у преводу Марије Бежановски.

књига налази се у тројезичном паралелном корпусу европског пројекта ParColab, чије је седиште у Француској, а намењен је лингвистима, преводиоцима и студентима. На универзитету Керала у Индији, Ана Сундев одбранила је докторат на хинду језику са темом "Интертекстуалност и хипертекстуалност у делима Умберта Ека и Милорада Павића".

У Србији издавачка кућа "Вулкан" ускоро ће објавити у једном тому "Све приче Милорада Павића", а шабачка "Суматра" обновиће роман у приповеткама "Седам смртних грехова" - каже Јасмина Михаиловић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)