"ПЕСНИЦА" ПРОТИВ РУСИЈЕ И САД: Фински глумац Хану-Пека Бјоркман, звезда серије "Сенке", открива све о другој сезони шпијунског трилера

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

24. 10. 2021. у 15:46

СЕРИЈА "Сенке", чију другу сезону пратимо на каналу Епик драма (четвртком у 21.00), на мале екране донела нам је узбудљив шпијунски трилер, али и прилику да из наших фотеља отпутујемо у саму зору Хладног рата и сазнамо нешто више о бурној прошлости Финске.

ПЕСНИЦА ПРОТИВ РУСИЈЕ И САД: Фински глумац Хану-Пека Бјоркман, звезда серије Сенке, открива све о другој сезони шпијунског трилера

Фото Вијасат

У периоду после Другог светског рата, ова земља на северу Европе била је интересна сфера обе стране - истока и запада. И баш та територија послужила је као полигон за разрачунавање великих, пре свега Русије и САД. "Сенке" нам у другој сезони доносе нове авантуре чланова тајне организације "Песница" чији је једини циљ да у том рату интереса својој земљи обезбеде слободу.

У ексклузивном разговору за ТВ Новости, један од најцењенијих финских глумаца, Хану-Пека Бјоркман, чији је јунак Џорџ Јитоли, у серији на челу "Песнице", открива нам колико су "Сенке" базиране на стварним догађајима, као и коју је цену Финска морала да плати за своју самосталност.

- Исту онолику колику су морале да плате све земље на међи истока и запада. Међу њима и ваша. Та цена се не мери у новцу, или јој то није најважнија мерна јединица. Много битнији су сви животи изгубљени у ратовима, и време које нам нико не може надокнадити. "Сенке" прате финску историју, али оне нису историјски уџбеник. Наравно, видећемо и неке стварне догађаје, али циљ сваке серије је, пре свега, да забави - поручује на почетку разговора за ТВ новости Бјоркман, додајући да га је овом пројекту пре свега привукао сам жанр политичког трилера, као и добро разрађени ликови.

Серија "Сенке", Фото IMDb

Ко је Џорџ? Име му звучи прилично амерички.

- То је због тога што се на финском језику његово име изговара другачије, мекше, али како су "Сенке" међународни пројекат, одлучили смо се за ту интернационалну варијанту његовог имена. Џорџ је човек тајни. Вероватно већ знате за сва његова лица и то да он руководи тајном организацијом "Песница". Реч је о некоме ко је уплетен у највише слојеве друштва и кругове политиче моћи. Он потеже конце у свим правцима. Има веома мрачну и манипулативну страну коју вешто прикрива својим одличним друштвеним вештинама. Оно по чему ће се друга сезона разликовати у односу на прву је то што је Џорџ сада суочен са много претњи и опасности које га вребају из саме организације којом управља. То га доводи до пуцања. Тако га на почетку новог циклуса затичемо у менталном, али и физичком растројству јер му се током борбе за моћ значајно погоршало здравствено стање. Колико год да је био моћан на почетку серије, сада је изложен огромном стресу и налази се у великом проблему.

Први цилус "Сенки" добио је одличне критике. Серија је продата у више од 40 земаља. Чиме ће то "Сенке" у наставку парирати саме себи како би превазишле овај успех?

- У другој сезони има много више акције. У каријери нисам имао много таквих рола које су пред мене стављале неки посебан физички изазов. Искрен да будем, баш и нисам неки тип глумца за суперхероја. Моје сцене акције више изгледају као добра комедија. Цела екипа на сету се прилично слатко исмејала мојим геговима.

Можете ли поделити са нама неку од тих анегдота?

- Да, мислим да су ти пехови кренули већ од прве сцене коју сам снимао. Требало је да пуцам кроз затворена врата у шпијуна са друге стране. И затим да ногом развалим та врата. Међутим, када сам дигао ногу да ударим врата, Панталоне су ми пукле, али што је најгоре, ја се ту нисам зауставио. Свом силином сам шутнуо врата тако да су она при отварању ударила у зид са друге стране, и разбила прекидач за светло. Тада је на целом сету нестало струје јер је прегорео осигурач. Још се сећам камермановог смеха у том мрклом мраку.

Све је деловало као сцена из оних клипова које гледамо на Јутјубу.

Серија "Сенке", Фото IMDb

Штета је што немате све те сцене са снимања на интернету...

Да, то би била непроцењива ризница глупости (смех). Такође, била је и једна сцена када је требало са пиштољем заденутим за појас панталона да стрчим низ степенице. Ја сам замислио ту сцену тако да у кадру изгледам стварно опако и претеће. Међутим, усред тог трка пиштољ је некако склизнуо са мог појаса, упао ми у панталоне и низ ногавице се стропоштао на под. То је било урнебесно. Човеку је заиста тешко да помисли да би неко тако нешто могао да уради намерно. Када сам ја на сету, забава је загарантована. Неписано је правило да што се од мене више захтева да будем нормалан и озбиљан, то ми се догађа више невероватних ситуација.

Шта нам још доноси друга сезона серије?

- Друга сезона је за мог Џорџа стварно донела озбиљно велики животни изазов. Као да је свако тло на које покушава безбедно да се приземљи створено од најтврђег камена. У наставку ћемо видети оно што је очекивано за сваку земљу без снажног националног идентитета, која се управо изборила за своју слободу. "Песница" полако почиње да пуца по шавовима. Сустижу је клетве унутрашње разједињености. Џорџ је свестан активности фракција које су махом уперене против њега. Суочен је са јачањем герилске групе "Бес браће". Рађају се опасне и погубне идеје, а најгора је свакако чист реваншизам.

Побуњеници сада желе потпуну слободу, али и рат са Русијом. Прижељкују ослобођење бивших финских територија и стварање велике Финске, што не може проћи без нове проливене крви.

Колико је ова тема блиска млађим генерацијама у Финској? Јесу ли млади у вашој земљи упознати са прошлошћу своје домовине?

- Председник Кеконен, који је председник Финске и у нашој серији, владао је од 1952. до 1982. У принципу, током читавог детињства он је био једини председник за ког сам знао.

Памтим га као јаку и ауторитативну особу, а занимљиво је да су га тако доживела и моја деца када смо у доба када су они били тинејџери отишли у обилазак Кеконеновог музеја.

Ипак, чак ни ја нисам знао много детаља из наше историје. "Бес браће" је група која је заиста постојала и која је оставила далекосежан утицај на будућност Финске. А за њу верујем да млади данас никада нису чули. Мало смо заборавили жртве које смо положили за слободу, али серије попут "Сенки" служе да нам то приближе.

Филм "Кругови" Срдана Голубовућа ми је у живом сећању

ДА ли сте имали прилику да погледате неки српски филм или серију?

- У Финској, као и код вас, претпостављам, у биоскопима се углавном приказују холивудски блокбастери. Оно што ме радује јесте то што сам чуо да ће се у Хелсинкију градити биоскопи у којима ће бити приказивани само европски филмови. Европска кинаметографија је веома квалитетна, али та дела углавном можемо да видимо само на фестивалима. Ту сам гледао и много ваших филмова. Један од омиљених ми је филм "Кругови" Срдана Голубовића, који сам гледао пре неколико година, а и даље ми је у живом сећању.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)