НЕСВРСТАНИ У ПОСЕТИ МУЗЕЈУ КЊИГЕ: Адлигат отворио врата гостима из афричких и азијских земаља, али и слепима и слабовидима

В. Ц. С.

16. 10. 2021. у 17:23

ПРЕДСТАВНИЦИ више азијских и афричких земаља који су дошли у Београд на обележавање годишњице Покрета несврстаних, представници значајних америчких компанија, као и гости из Словеније, посетили су ових дана музеје Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.

НЕСВРСТАНИ У ПОСЕТИ МУЗЕЈУ КЊИГЕ: Адлигат отворио врата гостима из афричких и азијских земаља, али и слепима и слабовидима

Фото: Адлигат

За Дане европске баштине, Адлигат је посетило више група посетилаца у сарадњи са Општином Вождовац, а поводом Међународног дана слепих и слабовидих организован је и посебан програм за слепе и слабовиде.

- Музеји Удружења Адлигат су током 2019. године примили скоро 10.000 посетилаца. Онда је због епидемије уследио драстичан пад, а претходне недеље имали смо поново, после дужег времена, велики број посета из земље и иностранства. У четвртак смо прву посету имали у 8 ујутру, а последњу у 11 увече – наши кустоси су водили туре до један после поноћи! Све групе су биле подељене тако да имају мали број људи, и сви су се придржавали епидемиолошких мера. Иако неспорно ризик постоји, веома нам је драго да је поново могуће, у ограниченој мери, нормалније радити. Ускоро ћемо увести и улаз са ковид пропусницама – само за вакцинисане или са обавељеним тестом - каже Виктор Лазић, оснивач Удружења Адлигат.

Међу посетоцима биле су и четири делегације из Индонезије.

- Када су представници Адлигата били у посети Индонезији, Фадли Зон, тада потпредседник њиховог парламента, наредио је да се, током празника, специјално за нашу посету, отвори сала за заседања и скупштински музеј једне од највећих држава на свету. Сада смо ми, специјално за посету његове супруге и пријатеља, непосредно пред поноћ, отворили своја врата и показали јој богатство које чувамо, у специјалној, ноћној музејској тури - Лазић.

- Ово је благо целог света - у више наврата је рекла госпођа Зон.

Поводом Дана слепих, слабовиди и слепи посетиоци су, по први пут, могли да опипају књигу од пиринча, свиле или бамбуса, странице начињене од листова палми, те разне врсте пергамента, Киров цилиндар – прву повељу о људским правима, књиге у облику огрлица, инуитска (ескимска) чудовишта од костију, али и старе афричке маске. Могли су и да опипају орман краљице Наталије Обреновић из Легата породице Леко, као и неколико личних предмета значајних српских писаца.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: МАНАСТИР АРХАНГЕЛИ: Задужбина Душана Силног, паљена и пљачкана, и даље живи

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)