"КАПУТ ОД МАХОВИНЕ": Дело Стефана Митића Тићмија по други пут међу 200 најбољих књига за децу на свету

И.Митић

14. 10. 2021. у 17:15

КЊИГА „Капут од маховине“ Стефана Митића Тићмија уврштена је међу 200 најбољих светских остварења за децу.

КАПУТ ОД МАХОВИНЕ: Дело Стефана Митића Тићмија по други пут међу 200 најбољих књига за децу на свету

Фото: И. М.

На листи највеће Светске библиотеке за међународну књижевност за децу и младе, са седиштем у Минхену, ове године нашла се и Александра Јовановић из Врања са својим књижевним делом „Црна птица“.

Име писца из Лесковца Стефана Митића Тићмија по други пут је на листи минхенске библиотеке захваљујући успеху његовог првенца – „Ја сам Акико“. Стефан је, пре три године, за овај роман добио и награду „Политикиног забавника“ за најбоље књижевно дело намењено младима, а истом наградом, почетком ове године, окитила се и „Црна птица“ Александре Јовановић, а повезују их и илистрације Добросава Боба Живковића.

Стефан каже да је „Капут од маховине“ прича која почиње као бајка о Најдану – човеку коме из леђа нараста дрво, а заправо је реч о изолованом човеку, па је његов рукопис „нека врста мини предсказања онога што нам је донела епидемија вируса корона“.

- Изоловао сам се да би написао роман о изолованом човеку. Када је требало да га представим публици уследила је корона и нова изолација. Најдан се некако извукао, па се надам да ћемо и сви ми – казао је Стефан који није крио задовољство што се његов роман поново нашао на листи најбољих на свету.

Стефану је то посебно важно јер „Капут од маховине“ жанровски „није ни тамо ни овамо“.

- Магијски реализам, а није. Бајка, а није, Фантастика, а није, али је поетска прича о сазревању која је намењена и деци и одраслима – додаје наш саговорник – Радујем се, јер моје мозгање, играње и погуреност над хартијом изгледа имају смисла.

Тићми се нада да ће признање које је добио подстаћи „преводе“ његове књиге и у земљама ван нашег региона, а роман ће ускоро бити објављен у Северној Македонији.

Листа најбољих књига за децу традиционално се објављује у годишњем каталогу који се припрема уочи највећег и најзначајнијег светског сајма књига у Франкфурту. На овогодишњој листи су књиге из 54 земље писане на 38 језика.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)