ТВ ПОРТРЕТ - Оскаровка Алисон Џени: Кроз каријеру ме је водила само љубав

Н. Д.

15. 10. 2021. у 17:42

ГЛУМИЦА Алисон Џени (61) до пре десетак година није припадала оним холивудским звездама на помен чијег имена ћете се одмах сетити њеног лика и дела.

ТВ ПОРТРЕТ - Оскаровка Алисон Џени: Кроз каријеру ме је водила само љубав

Алисон Џени са Амандом Бајнс у филму "Лак за косу" / Фото IMDb

Иако је у биографију уписала 140 наслова, међу којима су Оскаром награђени филмови попут "Америчке лепоте", "Сати", "Џуно" и "Служавке", Алисон као да је 20 година чекала својих пет минута. Бар што се тиче биоскопског платна, јер је на малом екрану бриљирала давних дана.

На рачун Клодије Џин Крејг, главне женске улоге из драмске серије "Западно крило", окитила се са чак четири Еми награде! За исту ролу била је номинована четири пута и за Златни глобус. Након што је напустила телевизијску Белу кућу, Алисон је претежно играла у филмовима. Ту и тамо гостовала је у популарним серијама. Једна од њих била је и ситком "Два и по мушкарца" (радним данима на Фоксу у 23.50), где је са аутором Чаком Лоријем ("Штребери", "Млади Шелдон", "Дарма и Грег") "кликнула" на прву лопту.

Већ тада је мајстор хумористичких серија знао да ће кад-тад ангажовати Џенијеву за јунакињу неког од његових будућих пројеката. И прилика се указала када је покренуо ситком "Мајка".

У женском одговору на "Два и по мушкарца", Алисон тумачи лечену алкохоличарку Бони која на урнебесан начин покушава да остане трезна, и свој, као и животе унике и ћерке врати под контролу. А да ли јој то полази за руком - гледамо радним данима од 18.00 на каналу Фокс лајф, где се тренутно премијерно приказује шеста сезона.

Интригантну улогу Бони, која је женски пандам Чарлију Шину, Алисон је посветила покојном брату Халу, који се годинама борио са зависношћу од дрога пре него што је извршио самоубиство. За "Мајком" стигла је и рола Лавоне Феј Голден, мајке Тоње Хардинг у биографској драмедији "Ја, Тоња", и дуго чеканих пет минута да и на великом екрану покаже да је сјајна глумица достојна Оскара.

И најпрестижнија златна статуа јој је уручена 2017, као и све остале престижне филмске награде од Бафте до Златног глобуса. Џенијева је, такође, одушевила, како публику тако и критику, гостујућом улогом у серији "Мајстори секса". Тако је 2014. направљен преседан на церемонији доделе Емија, када је понела две награде - за најбољу глумицу ("Мајка") и најбољу гостујућу глумицу.

Алисон је рођена Бостону, али њени родитељи (мајка позоришна глумица и отац џез музичар) често су се селили, па је детињство провела у Дејтону. Тамо је као ђак генерације завршила основну и средњу школу. Бавила се уметничким клизањем и маштала је о професионалној каријери спортисткиње, али повреде су је одвеле на Кенион колеџ, где је дипломирала позоришну глуму. Таленат је усавршавала и на престижној Краљевској академији драмске уметности у Лондону. Осим на телевизији и филму, Алисон је остварила велике улоге у бродвејским представама.

- Кроз каријеру ме је водила само љубав. Сматрам да ме је баш због те љубави без интереса живот наградио са неколико улога које су ми донеле најпрестижнија признања, у тренутку када им се нико не би надао. Чини ми се да је баш због тога њихова вредност и већа - поручује Алисон Џени.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)