ПОЕЗИЈА НА ПЛАТНИМА: Даца Марковић представила нова сликарска дела на изложби одржаној у Будви

М. А. К.

11. 10. 2021. у 00:50

СЛИКАРКА, песникиња и прозни писац, Даца Марковић, управо се изложбом нових радова представила у Модерној галерији "Јово Ивановић" у будванском Старом граду.

ПОЕЗИЈА НА ПЛАТНИМА: Даца Марковић представила нова сликарска дела на изложби одржаној у Будви

Новости

Уметница која ствара и живи у Беранама и Београду, ова дела ће ускоро изложити и у Србији, јер има позив од неколико галерија.

До сада је Даца Марковић наступала на 40 самосталних изложби, и више од 450 колективних поставки у земљи и иностранству. Излагала је у Москви, Лондону, Требињу, Ријеци, Горњем Милановцу... Рођена у Беранама, ликовни одсек Педагошке академије завршила је у Никшићу, а Филозофски факултет, смер историје уметности, у Београду. Код професора Ивана Табаковића била је на студијском усавршавању и сликарској специјализацији. Члан је УЛУПУДС - а од 1979.

- Да ме неко јуче питао шта знам о Даци Мар, рекао бих да је то једна од чувених љубави Пабла Пикаса, нашег порекла, коју је он и портретисао, а и сама је сликала и писала - изјавио је о овој уметници чувени песник Матија Бећковић. - А кад сам ових година у Београду упознао поетесу и сликарку Дацу Мар, прочитао њене књиге и видео њене слике, само сам се уверио да је тачно оно што сам мислио на невиђено. Љубави Пабла Пикаса се још рађају, бојама пишу, а речима сликају.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)