ОТКАЗИВАЊЕ ИЗНУЂЕН ПОТЕЗ: Поводом одустајања домаћих издавача од Међународног београдског сајма књига

Д. Бт.

08. 10. 2021. у 09:35

НА јучерашњој седници Одбор Сајма књига констатовао је заједнички став удружења издавача око непостојања услова за одржавање и успешну релизацију 65. Међународног београдског сајма књига.

ОТКАЗИВАЊЕ ИЗНУЂЕН ПОТЕЗ: Поводом одустајања домаћих издавача од Међународног београдског сајма књига

Фото А. Станковић

Одбор Сајма књига наводи у саопштењу да су оснивач, управа Београдског сајма и Одбор Београдског сајма књига учинили све да се, зарад континуитета и значаја Сајма књига на културној мапи Србије и региона, Сајам књига одржи.

- Град Београд, управа Сајма и Одбор Сајма књига су били спремни да се Сајам књига одржи и у постојећим епидемијским условима - уз посету вакцинисаних и са негативним тестом и обезбеди бесплатан улаз за оне који би прву вакцину примили током Сајма књига, као вид подршке имунизацији и успеху манифестације и да дотира 50 одсто трошка излагачког простора.

Објашњавајући разлоге одустајања издавачких кућа, Дејан Папић, председник Удружења издавача и књижара Србије, за "Новости" каже:

- Нико се више од издавача не радује Сајму књига и нико од издавача не може бити тужнији што га, ево већ другу годину заредом, неће бити. Желели смо да верујемо да ће се десити неки преокрет, спремали се као да ће Сајма бити, али последњи дани и недеље су нам распршили илузије да се може одржати регуларан Сајам књига. Морали смо да смогнемо снаге и да одговорно заштитимо и своје запослене и потенцијалне посетиоце. Већ сада, многи у нашим издавачким кућама су на боловањима, а за три недеље ситуација неће бити боља. Поставља се питање ко би могао да ради на Сајму, ко би то желео и ко би преузео одговорност за оне који се тамо заразе. За све је најбоље још ове године избећи такве недоумице, а онда следеће године, када се стекну услови, организовати манифестацију која ће књигу и читање, као и институцију Сајма књига, вратити на велика врата, на радост читалаца и издавача.

Истичући да је одлука Одбора сајма књига да изађе у сусрет захтевима удружених издавача разумна и у складу са ситуацијом у којој се сви налазимо, Зоран Хамовић, председник Удружења професионалних издавача Србије, за наш лист каже:

- Издавачи су проценили да би одржавање Сајма књига у великој мери повећало ризик заражавања свих учесника на овој манифестацији и оне који су целодневно запослени на штандовима и посетиоце. Бројеви заражених и преминулих у последњих неколико дана захтевали су да будемо одговорни и не дозволимо да Сајам буде место ковид заражавања и ковид-болница. Сви чланови нашег удружења изузено цене напоре Београдског сајма и Скупштине града на организовању ове културне манифестације у епидемијским околностима. овај нимало пријатан потез. Наши читаоци ће имати разумевања за тај потез и умеће да цене нашу бригу.

РАЗУМЕВАЊЕ И ПРЕКОР

У саопштењу Одбор Сајма књига истиче да разуме став издавача, али...

- Са колегијалне стране сматрамо да излазак у јавност било које групације и прејудицирање одлуке Одбора Београдског сајма књига не доприноси манифестацији. Ово напомињемо, јер ћемо свакако, када се створе услови прихватљиви за све, организовати Сајам књига.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ПРЕЉУБА, ЈАВНО ПОНИЖЕЊЕ И ИЗДАЈА: Како је пукао брак Маријане и Лотара Матеуса?