СЕЋАЊЕ НА ТОМУ ЗДРАВКОВИЋА: Лесковац обележава три деценије од смрти славног певача

И.Митић

28. 09. 2021. у 15:26

ПРИКАЗИВАЊЕМ филма „Тома“ Лесковац ће 30. септембра обележити 30 година од смрти легендарног певача Томе Здравковића.

СЕЋАЊЕ НА ТОМУ ЗДРАВКОВИЋА: Лесковац обележава три деценије од смрти славног певача

Фото: И. Митић

Лесковачкој премијери филма инспирисаним делом и животом овог славног музичара, који је своју каријеру започео у граду на Ветерници, како је најављено, присуствоваће водећа глумачка екипа филма на челу са редитељем Драганом Бјелогрлићем и аутором музике Жељком Јоксимовићем.

Ако организаторе буде послужило време, пројекција се планира на отвореном, и то у дворишту лесковачке Гимназије, где се очекује присуство око 1.000 Лесковчана, а улазнице се неће наплаћивати. Сваки гледалаца ће приликом пројекције филма од локалне самоуправе добити на поклон књигу „Тома Здравковић – 68 неиспричаних прича“.

Фото: И. Митић

 

За ове намене из градског буџета биће издвојено 1,8 милиона динара. Градско веће је одлучило да се прерасподелом средстава у локалном буџету издвоји 600.000 динара за набавку књига и још 1,2 милиона динара на име трошкова организације за премијерно приказивање филма.

Лесковац је славном певачу одао пошту и на 20 година од његове смрти, подизањем споменика у централном градском парку и спомен-чесме у селу Печењевцу где је Тома живео пре него што се „отиснуо у свет и винуо међу звезде“.

Фото: И. Митић

 

Због изградње градског трга споменик је у међувремену премештен на оближњи плато поред реке Ветернице, испред зграде Привредног суда. На Томиној спомен-чесми, у десетак километара удаљеном Печењевцу, налази се његов лик, а уклесани су и стихови: „Дао сам вам душу своју...“

Тома Здравковић је започео каријеру у некадашњој кафани „Радан“ у центру града на Ветерници, где му је Силвана Арменулић пружила прилику да први пут покаже свој раскошни таленат.

БОНУС ВИДЕО:

Najbolji su kadrovi iza scene - snimanje filma o Tomi Zdravkoviću

 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)