ПОНОВО ВАЈАЈУ У КИКИНДИ: “Терра” обновила сарадњу са црногорским Факултетом ликовних уметности

Р.Ш.

26. 09. 2021. у 17:57

ЦЕНТАР за ликовну и примењену уметност “Тера” у Кикинди, после вишегодишње паузе, обновио је сарадњу са Факултетом ликовних уметности са Цетиња.

ПОНОВО ВАЈАЈУ У КИКИНДИ: “Терра” обновила сарадњу са црногорским Факултетом ликовних уметности

Фото: Центар за ликовну и примењењу уметност Тера

Тиме су поново створени улови да студенати са овог факултета у атељеу “Тера”стичу практична знања и усвајају вештине рада са глином.

- Шест студената мастер студија већ је похађало радионицу из технике вајања скулптура у теракоти, коју је водио мр Слободан Којић, академски вајар, оснивач и директор центра “Терра” и бивши професор на Цетињу. Током седмодневне практичне наставе студентима су пренета искуства стечена током 40 година интегрисаног рада са глином. Поред скулпторске праксе, имали су прилику и да се упознају са основама РеОрг метода, интернационално признатог иновативног начина реорганизације и оптимизације музејских депоа, који се од ове године имплементира и у депоу “Тере”. Трансфер знања из области музеолошке праксе је од изузетног значаја за само управљање, документовање и адекватно чување уметничких предмета што су гости из Црне Горе препознали као пример добре праксе који би прилагодили својим потребама и реализовали у својим институцијама – саопштено је из “Тере”.

Кикиндски центар “Тера” и академија са Цетиња сарадњу су почели пре 12 година и непрекидно је трајала наредних шест. Обновљена је на иницијативу Иване Радовановић, докторке ликовних уметности и доцента Факултета ликовних умјетности и уз подршку декана мр Марка Марковића.

Атеље “Тера” од ове године има статус споменика културе од значаја за индустријско наслеђе Србије.

- Међународна институционална сарадња са академским институцијама из региона потвђује генералну идеју “Тере” да се кроз овакве пројекте допринесе билатералној сарадњи земаља на умрежавању, јачању интеркултуралног дијалога и очувању колективне меморије и културног разумевања као огледала заједничке прошлости, садашњости и будућности – став је “Тере”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)