ПАРИЗ СВЕДОК БРАТСТВА СРБА И ФРАНЦУЗА: Марија Несторовић о богатом програму нашег културног центра у француској престоници

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

26. 09. 2021. у 11:52

ПРЕДСТАВЉАЊЕ Новог Сада као Културне престонице Европе, сведочанства о братству по оружју између Срба и Француза у Првом светском рату, наивна уметност из Јагодине - само су неки од догађаја предвиђених ове јесени у Културном центру Србије у Паризу.

ПАРИЗ СВЕДОК БРАТСТВА СРБА И ФРАНЦУЗА: Марија Несторовић о богатом програму нашег културног  центра у француској престоници

Фото Г. Чворовић

- Припремамо, заиста, богат програм - истиче у разговору за "Новости", в. д. директора Марија Несторовић. - Имајући у виду да је рад са публиком био прекинут због пандемије од марта прошле године, и да је настављен недавно, у јуну, отварањем изложбе "Пролазници" нашег познатог сликара Милана Цилета Маринковића, одлучено је да се део програма, уз нове садржаје, реализује до краја године.

Тренутно се на зидовима овог здања прекопута Бобура, до 20. септембра, налазе слике Цилета Маринковића.

- То је, свакако, био најзначајнији догађај у Културном центру ове године, након затварања због пандемије. Изложбу је отворила потпредседница Владе и министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић, а организована је под покровитељством и у присуству Тамаре Вучић, супруге председника Србије Александра Вучића - подсећа Несторовићева.

После Цилетове изложбе, следи веома важна поставка која евоцира сећања на Први светски рат. Изложба "Наша историја, наша сећања" је од фебруара била постављена у дворцу Венсен у Паризу, а сада се сели на зидове нашег центра. Реч је о двадесет паноа са фотографијама којима је овековечено ослобађање Србије 1918, а ту су и сведочанства о породичним сећањима и солидарности српских и француских војника и цивила. Отвара се крајем овог месеца и подсећа на славни период заједничке борбе Срба и Француза.

Следи, затим, поставка Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине, која ће трајати месец дана, а потом изложба која ће најавити један од најзначајнијих културних догађаја следеће године, посвећена Новом Саду, будућој Европској културној престоници.

- Изложбом фотографија биће представљен Нови Сад, са којим ће француска публика тако моћи боље да се упозна. То ће, уједно, бити и прилика да се види на чему се све радило у овом граду у протеклом периоду. Постоји много пројеката који су остварени искључиво за овај важан догађај - каже в. д. директора Културног центра.

Поставка се организује заједно са Ешом и Каунасом из Луксембурга и Литваније, с обзиром на то да су три града изабрана за престонице културе следеће године. Биће представљено тридесетак фотографија сва три града, а кустос ових дана у Културном центру утврђује детаље поставке. Трајаће од 23. новембра до 15. децембра.

 

Марија Несторовић / Фото Г. Чворовић

- Имамо изузетно добру сарадњу с Амбасадом Луксембурга и Културним центром Литваније. Они немају изложбене просторе, ништа слично као што имамо ми у Паризу, тако да је заједничким договором постигнуто да се изложба организује у нашем Културном центру. Изложбу реализујемо у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије и Фондацијом "Нови Сад" - истиче Несторовићева.

Паралелно, на програму су још једна изложба до краја године, две представе, концерти... Следи и традиционално учествововање у догађајима које организује ФИЦЕП, удружење 55 страних културних центара у Паризу, у чијем оснивању је учествовао и Културни центар Србије. Овогодишњу манифестацију "Џезиколорс" отвориће џез музичар Бојан Зулфикарпашић концертом 6. новембра.

Несторовићева наглашава да је уједно завршен и конкурс за културне догађаје који ће бити на програму следеће године и да је пријављено доста нових пројеката.

Марија Несторовић, која је функцију в. д. директора Центра преузела 1. септембра 2019, каже да је до марта прошле године и привременог затварања због пандемије, реализовано више од тридесет догађаја, који су били посвећени Првом светском рату, обележавању 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Француске, годишњици рођења Данила Киша, години стрипа... Агенда за 2020. такође је била изузетно богата, али је због пандемије само део понуђен публици.

- Одмах смо одговорили трендовима, па је Културни центар уз помоћ Министарства културе и информисања Србије и подршку Министарства спољних послова обезбедио седам великих екрана, који су нам омогућили да се врло брзо пребацимо на емитовање дигиталног садржаја културног програма. У тренуцима када су центри поново отворени за посећивање, имали смо неколико догађаја који су тако презентовани, јер излагачи нису могли да дођу. То је, практично, био једини начин.

 

Фото Г. Чворовић

То време, истиче директорка, искоришћено је и да се Центар реновира.

- Радове на унутрашњем сређивању просторија извели смо и уз помоћ људи из наше дијаспоре. Нарочито су нам помогли Дејан Стевановић и архитекта Тома Гаревски. Замењена је расвета, Центар је потпуно окречен, направљена је још једна помоћна просторија, сређен је лапидаријум, тако да спремни дочекујемо нову сезону.

САРАДЊА СА ДИЈАСПОРОМ

- УСПОСТАВИЛИ смо изузетно добро сарадњу са дијаспором, на шта сам изузетно поносна. Заједничким договором, Културни центар је понедељком у потпуности уступљен дијаспори. Имају прилику да се ту окупљају и да уз нашу помоћ организују културни програм. Отварају се изложбе, организују песничке вечери, дружења. Такође, имамо изузетну сарадњу и са Допунском школом на српском језику, чији се део наставе такође одвија у нашим просторијама. Обележићемо ових дана свечано и почетак нове школске године - истиче Марија Несторовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)