ПУТ ДО СМАКА СВЕТА: Две премијере заредом, у продукцији Југословенског драмског позоришта

В. СТРУГАР

25. 09. 2021. у 12:34

У ЈУГОСЛОВЕНСКОМ драмском две премијере заредом: копродукција ЈДП, СНГ из Марибора, Бургтеатра из Беча и Цанкарјевог дома из Љубљане, која је окупила екипу представе "Те ноћи сам је видео" Драга Јанчара (у режији Јанеза Пипана) премијерно је изведена синоћ, а сутра ће први пут бити одиграна "Широка земља" Артура Шницлера у режији Марка Манојловића на Сцени "Љуба Тадић" ЈДП.

ПУТ ДО СМАКА СВЕТА: Две премијере заредом, у продукцији Југословенског драмског позоришта

"Широка земља", Фото ЈДП

Кратак, сликовит, незабораван Јанчарев роман на сцени ће оживети глумци из неколико земаља, припадници различитих нација који ће говорити на свом језику, између осталих и глумци Југословенског драмског позоришта Милан Марић и Небојша Љубишић.

За то време, у Београду је све спремно за Шницлерову трагикомедију "Широка земља", објављену 1911. у Берлину, а исте године је први пут изведена у Фолкстеатру у Бечу.

Основна тема комада је криза брака кроз суптилну студију о друштвеном моралу и (не)верности.

- Први пут радим Шницлера и верујем да је писац који ће тек бити "реоткривен". Говори о људима који не могу да се оријентишу и усмере живот у неком правцу, пронађу неки свој пут - каже редитељ Марко Манојловић.

"Те ноћи сам је видео", Фото ЈДП

У улози Фридриха Хофрајтера гледаћемо Војина Ћетковића, који истиче да је Шницлер код нас углавном познат као водвиљ писац, али пред гледаоцима ће се овог пута наћи озбиљна социјална драма и његов лик који се сусреће с истим таквим проблемима.

- Већина ансамбла је један тег који представља друштво са својим проблемима, а на другој страни је други: само једна жена и њен син, као антипод свему. Чисти и честити, али су на крају губитници - каже Светлана Бојковић, док Милица Михајловић открива: - Комад говори о томе како изгледа декаденција уочи Првог светског рата, слична ситуацији пред којом се данас поново налазимо: егоизам и усмереност на саме себе и своје потребе, довешће до смака света...

Сценографију потписује Бранко Хојник, костимографију Лана Цвијановић и Марија Марковић Милојев, а композитор је Владимир Пејковић. Играју Војин Ћетковић, Марија Вицковић, Светлана Бојковић, Ирфан Менсур, Петар Бенчина, Милица Михајловић, Милена Васић, Срђан Тимаров, Тамара Шустић и Алексеј Бјелогрлић, који ће први пут заиграти на сцени куће чији је већ постао члан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)