ДЕЈАН СТОЈИЉКОВИЋ ДОБИТНИК АНДРИЋЕВЕ НАГРАДЕ: Трочлани жири једногласно изабрао збирку приповедака "Неонски блуз"

Танјуг

22. 09. 2021. у 19:52

АНДРИЋЕВА награду за 2020. годину припала је Дејану Стојиљковићу за збирку приповедака "Неонски блуз", у издању београдске Лагуне, саопштили су из Задужбине Иве Андрића.

ДЕЈАН СТОЈИЉКОВИЋ ДОБИТНИК АНДРИЋЕВЕ НАГРАДЕ: Трочлани жири једногласно изабрао збирку приповедака Неонски блуз

Фото А. Станковић

Ова награда се додељује за најбољу приповетку, циклус, односно збирку приповедака објављене на српском језику између 1. јануара и 31. децембра претходне године.

Жири Андрићеве награде, у саставу: проф. др Александар Јовановић, др Марко Недић и Петар Пијановић једногласно је донео одлуку да вредно признање оде у руке Дејана Стојиљковића.

У саопштењу жирија се наводи да је "спајајући исконску жудњу за приповедањем са новим осећањем историје и модерним културним сензибилитететом, Дејан Стојиљковић у збирци "Неонски блуз" остварио низ упечатљивих приповедних ситуација кроз које се његови јунаци непрестано крећу између архетипског и предачког наслеђа, са једне стране, и налога савременог тренутка, са друге стране".

У најужем избору биле су и књиге Дејана Симоновића "Безглаво", (Оксиморон, Београд) и Емсуре Хамзић "Скарабеј од жада" (Агора, Зрењанин - Нови Сад).

БОНУС ВИДЕО:

Најбољи су кадрови иза сцене - снимање филма о Томи Здравковићу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)