ИГОРУ МАРОЈЕВИЋУ "ТРОНОШКИ РОДОСЛОВ" ЗА РОМАН "ОСТАЦИ ДАНА": Наша страдања у 20. веку

Д. Бт.

17. 09. 2021. у 07:45

НАГРАДА "Троношки родослов" уручена је јуче, на Косанчићевом венцу, месту страдања Народне библиотеке Србије, Игору Маројевићу за роман "Остаци дана", у издању "Дерете".

ИГОРУ МАРОЈЕВИЋУ ТРОНОШКИ РОДОСЛОВ ЗА РОМАН ОСТАЦИ ДАНА: Наша страдања у 20. веку

Фото НБС

О награди и награђеном делу говорили су чланови жирија Миломир Ђукановић, Горан Милашиновић и Слободан Џагић (који је и уручио награду), као и Владимир Пиштало, в. д. управника Народне библиотеке.

"Остаци дана" говоре о страдањима у 20. веку, посебно у логорима, о теми коју су многи писци избегавали. Једна од главних јунакиња Нада Марковић опрашта свом џелату што је, можда, и путоказ како би сви требало да чинимо, да више не пребрајамо жртве, већ да идемо даље - истакао је Милашиновић.

Фото НБС

- Као што је "Троношки родослов" успео да учествује у подсећању на темљни српски средњовековни мит заснован на великом догађају попут Косовског боја тако и дело моје незнатности одлучно говори о главном националном двадесетвековном миту, базираном на страдалништву. Мислим, наравно, на Јасеновац, који је сразмерно премало фикционализован. Оно што важи за народ који се труди да буде просвећен, закономерно је и за индивидуалца који мора да уђе у дубоке анализе како би промотрио узроке својих и туђих грешака, почињених над њим, оклевања и разних врста губитака, и могао да настави - рекао је Маројевић.

Роман "Остаци дани" почетком ове године овенчан је и наградом "Меша Селимовић" коју за књигу године додељују "Вечерње новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)