"СТЕРИЈА" ВАПИ ЗА НОВИМ ГЛУМЦИМА: Вршачко позориште се суочава са проблемом при одабиру представа

Ј. Ј. БАЉАК

16. 09. 2021. у 12:45

НАРОДНО позориште "Стерија" из Вршца годинама кубури са глумцима.

СТЕРИЈА ВАПИ ЗА НОВИМ ГЛУМЦИМА: Вршачко позориште се суочава са проблемом при одабиру представа

МАЛОБРОЈНИ Само два глумца у ансамблу, Фото НП Стерија

Ансамбл већ дуго броји свега осморо драмских уметника, што је убедљиво најмање у односу на остала позоришта у Војводини. Уз то, у њему је само двоје мушкараца и то старијих од 40 година, што представља озбиљан проблем при одабиру представа за репертоар.

Више пута су од ресорног министарства тражили дозволу да ангажују нове глумце, како би подмладили и проширили колектив, али су остајали без позитивног одговора, иако су за то имали и одобрење локалне самоуправе, из чијег се буџета финансирају. Нова в. д. директора Снежана Удицки пре десетак дана поново је послала захтев, у нади да ће овога пута имати више среће, будући да су попустиле мере забране запошљавања у јавном сектору.

- Највећи проблем нам представља недостатак мушких глумаца, због чега сада и тражимо одобрење за ангажман двојице младих. Надамо се позитивном одговору, поготово што нас за две године очекује ново смањење ансамбла, јер две глумице одлазе у пензију - каже, за "Новости", директорка Удицки и додаје да у овом захтеву траже нова радна места и за одељење технике.

"Наши", Фото NP Sterija

Мањак глумаца један је од главних разлога и што на даскама НП "Стерија" више од 20 година није извођена ни једна Шекспирова представа, јер у њима има много улога. Нова управа решила је да то промени, па ће путем кастинга, који такође у тој установи дуго није био организован, одабрати тројицу младих глумаца за комедију "Веселе жене виндзорске".

- На кастингу се појавило 12 мушких глумаца од 25 до 35 година са свих позоришних академија из Србије и из Бањалуке. Редитељ Даријан Михајловић ових дана ће одабрати тројицу за улоге Судије, Пастора и Фентона, док ће и Фалстафа одиграти гостујући глумац.

Они ће унети свежину и нову енергију у ансамбл, што је потребно и нашим глумцима и публици - додаје Удицки, уз напомену да би баш неко од њих могао да постане стални члан вршачког позоришта.

Снежана Удицки, Фото Ј. Ј. баљак

 

МУШКАРЦИ НЕ ИДУ НА ГЛУМУ

ДЕВОЈКЕ из Вршца више су заинтересоване за глуму, него мушкарци. Ниједан Вршчанин се у последњих десетак година није школовао за тај позив, због чега је НП "Стерија" сада и билo приморанo да организује кастинг. С друге стране, међу сталним сарадницима имају три глумице из Вршца.

ПРЕМИЈЕРА НА ФЕСТИВАЛУ

"ВЕСЕЛЕ жене виндзорске" требало би премијерно да буду изведене на традиционалном фестивалу "Вршачка позоришна јесен" крајем октобра. У НП "Стерија" се надају да ће, за разлику од прошле године, корона сада "дозволити" да се та светковина одржи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)