ХОРИЗОНТИ ДУХА УЗ ОБРИСЕ ТЕЛА: Радови Марије Драгојловић, Милене Марјановић и Изванредног Боба у КЦБ

М. А. К.

13. 09. 2021. у 15:02

НОВУ сезону сва три изложбена простора КЦБ започињу атрактивним програмима: Ликовна галерија представља слике Марије Драгојловић, "Артгет" поставку фотографског акта у извору Милене Марјановић, док галерију "Подрум", визуелни уметник Изванредни Боб, трансформише у простор клуба.

ХОРИЗОНТИ ДУХА УЗ ОБРИСЕ ТЕЛА: Радови Марије Драгојловић, Милене Марјановић и Изванредног Боба у КЦБ

Фото

У част 20. сезоне "Артгетa", Милена Марјановић, која је 2019. била уметничка директорка ове галерије, осмислила је поставку "Дух је тај који себи гради тело", која се бави актом у домаћој фотографији. У избору ове историчарке уметности заступљени су радови Зорице Бајин Ђукановић, Ивана Грлића, Светлане Дингарац и Фадила Шаркија, Милана Живковића, Немање Живковића, Драгослава Мирковића, Драгише Радуловића, Ненада Нина Ракићевића и Данила Цветановића.

- Сви аутори су заокупљени лепотом људског тела (већином женског) кроз коју проговарају о својим преокупацијама тежећи истраживању облика, односа светла и сенке, хармоније с амбијентом... - пише у есеју који прати изложбу. - Тако, заправо, кроз приступ телу иницирају причу о пролазности времена, безвременској нади, оази спокоја, али и ирационалности и сновима.

Седам слика и један цртеж чине инсталацију La divina proportionе ("Божанска пропорција"), једне од наших најугледнијих савремених уметница Марије Драгојловић. Тема ове њене узложбе у Ликовној галерији су - хоризонти.

- Ови хоризонти настају из споја седам мора (Црно, Црвено, Мраморно, Мртво, Саргашко, Северно и Средоземно) са небом које задобија другачије карактеристике у зависности од мора са којим се граничи - пише у тексту Јована Чекића "Хоризонти мноштва", који прати изложбу. - Са прецизним понављањем хоризонта, ова инсталација као да опомиње да је у добу антропоцена, можда више него икада у досадашњој историји, неопходно да човечанство преиспита властите хоризонте.

Рођена 1950. Драгојловићева је имала више самосталних изложби и излагала на бројним групним поставкама, у земљи и иностранству. Добитница је неких од најугледнијих признања за ликовно стваралаштво међу којима су награде за сликарство Октобарског салона и Меморијала Надежде Петровић, награда из Фонда "Иван Табаковић", "Политикина" награда и Награда "Сава Шумановић".

ВИДЕО-АНИМАЦИЈЕ

У ОКВИРУ изложбе "Ремикс" у "Подруму", Изванредни Боб интерпретира своје виђење графичких радова других уметника, које уклапа са музиком у јединствену ритмичку целину. Реч је о видео-анимацијама и светлосним инсталацијама које су у различитим облицима излагане у клупским амбијентима, али никада заједно. Између осталог, изложбу ће пратити и програм ди-џеј наступа, сваког петка од 19 до 22 часа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)