БАШТИНА ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Покрајинска влада откупила 89 уметничких слика од Развојне банке у Новом Саду

Ј. СИМИЋ

19. 08. 2021. у 11:08

МАДА је чувени архитекта Драгиша Брашован, пре више од осам деценија, у здању у којем данас столује Покрајинска влада пројектовао простран мермерни хол, у њему је јуче уметничким сликама било - тесно.

БАШТИНА ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Покрајинска влада откупила 89 уметничких слика од Развојне банке у Новом Саду

ФОТО Прес биро Владе АПВ

Изложено је свега двадесетак од укупно 89 радова које је Покрајинска влада откупила од новосадске Развојне банке у стечају.

Реч је о платнима насталим махом у другој половини прошлог века, а њихови аутори су: Оља Ивањицки, Мића Поповић, Влада Величковић, Мерсад Бербер, Сава Стојков, Вера Зарић, Здравко Мандић, Бошко Петровић, Мића Михајловић, Ласло Силађи...

- Слике смо откупили по основу продаје покретних уметнина од Развојне банке Војводине која је у стечају. Укупна вредност ових дела је нешто више од шест милиона динара - казала је новинарима Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу и информисање.

Милошевићева је нагласила да попут Владе Србије и Покрајинска влада жели да сачува нашу културну баштину, јер за садашње али и наредне генерације уметност је значајан део нашег идентитета.

 "Фигуризација" Оља Ивањицки, ФОТО Прес биро Владе АПВ

Овом колекцијом Покрајинска влада је обогатила свој и иначе репрезентативан фонд уметничких дела који је формиран и обогаћиван претходних деценија. Уз неколико скулптура и таписерија у фонду доминирају уметничке слике, укупно њих 520 у разноврсним ликовним техникама.

- Ово је снажан показатељ колико смо решени да очувамо културна добра у Војводини. Ускоро ћемо у сарадњи са Музејом Војводине започети попис свих покретних уметничких добара на територији целе покрајине - најавила је Милошевићева.

Бригу о очувању свих уметничка дела у власништву Покрајинске владе, укључујући и новооткупљену колекцију, водиће стручњаци из Музеја Војводине.

ЧЕКА СЕ "БЛАГОВЕШТЕНСКИ САБОР"

ПО речима Драгане Милошевић, очекује се "скори повратак кући" слике Влаха Буковца "Благовештенски сабор" која је 1993. године украдена из дворца у Челареву, а недавно су полиције Србије и Швајцарске, заједничком акцијом, спречиле њену продају.

- Најпре ће стручне службе проверити аутентичност тог дела, а затим ће оно бити враћено у Музеј Војводине, јер реч је о изузетном уметничком сведочанству борбе Срба у Аустроугарској за аутономију и присаједињење матици Србији - навела је Милошевићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)