ТРСТЕНИЧКИ ГЛУМЦИ КАО ПРОФЕСИОНАЛЦИ: Аматерско позориште у Трстенику културолошки феномен малог града

Софија Бабовић

08. 08. 2021. у 11:57

ПРЕТПОСТАВЉА се да је око 1920. године адвокату Стевану Аћимовићу (1881-1934) из Трстеника, Удружење глумаца Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца уручило захвалницу за "изванредан допринос на утемељивању" тог удружења.

ТРСТЕНИЧКИ ГЛУМЦИ КАО ПРОФЕСИОНАЛЦИ: Аматерско позориште у Трстенику културолошки феномен малог града

Фото Архив позоришта

Писани трагови о постојању позоришне уметности из тог периода у трстеничкој вароши не постоје, али верује се да најмање од тада креће и традиција глуме и режије крај Западне Мораве.

Најбољи наследници тих покретача Талије из Трстеника данас су у Аматерском позоришту, које представља потпуни феномен. За мање од 10 година трстенички театар који нема ниједног професионалног глумца освојио је више од 50 награда на домаћим и међународним фестивалима, а њихове представе бележе рекордну гледаност, а глумци доживљавају овације где год да играју.

ЗБОГ чега је то тако, показало се од 24. до 30. јула на 64. Фестивалу фестивала у Требињу, највећој регионалној смотри аматерских позоришта.

Фото Архив позоришта

Представа "Поморанџина кора", редитељке Браниславе Стефановић по тексту Маје Пелевић, освојила је награду за најбољу представу у целини по мишљењу стручног жирија, али и најбољу представу по оцени публике. Златну маску за најбоље костиме добила је Јелена Јовић из трстеничког позоришта.

- "Поморанџина кора" је имала малу, интерну претпремијеру 14. марта прошле године, после чега смо због епидемије морали да направимо паузу у раду, али чим смо се вратили на пробе, наставили смо где смо стали - каже, за "Новости", Душан Јовић, глумац и управник Центра за културу при Народном универзитету, под чијим окриљем ради успешно позориште.

- Већ 20. јуна смо селектовани са представом за Републички фестивал аматерских позоришта у Кули где је освојена сребрна плакета, а наша глумица Зорица Крунић добила награду публике и похвалницу стручног жирија за глумачку бравуру.

УТИСЦИ Трстенички глумци овог лета у Требињу, Фото Архив позоришта

УСЛЕДИЛО је Требиње и велики фестивал где је потврђено да међу глумцима-аматерима Трстеничанима ретко ко може да парира.

- Мислим да је кључно за све наше успехе континутитет у раду и однос према позоришту као према породици - сведочи Јовић. - Многе генерације младих глумаца су почињале овде, биле су део нашег ансамбла док су се школовале. Међу старијим глумцима имамо око 15 активних уметника, тренутно је на Омладинској сцени 20 глумаца, а малишана имамо чак 40. Све то доказује невероватну љубав према позоришној уметности у Трстенику међу свим генерацијама.

Није једноставно набројати све представе које су обележиле последњу деценију у раду трстеничког театра. Једна од њих извесно је комад "Женски разговори" у режији Браниславе Стефановић, из 2012. године, који је побрао све награде на фестивалима и још увек је на репертоару. Врло гледани били су и комади "Др Сава - наша слава" и "Небеске шајкаче" Милоша Милошевића - Шике, "Знам Далби фејса" (Божидар Љумовић - Зуба, режија Александар Саша Волић), као и бројне представе за најмлађе.

НАГРАЂЕНИ Из представе "Поморанџина кора" која је проглашена за најбољу на фестивалу у Требињу, Фото Архив позоришта

ГЕСТ СИНА ДУШКА РАДОВИЋА

КОЛИКО су Трстеничани одувек били цењени глумци најбоље говори податак да им је син Душка Радовића, Милош, бесплатно дао текст "Женских разговора" на коришћење.

Позоришни и филмски редитељ Соја Јовановић, својевремено је као члан такмичарске комисије у такмичењу драмских ансамбала Србије, своју дискусију о представи трстеничког позоришта "Протуве пију чај", започела речима: "Драге колеге... пуним правом вас називам колеге, јер сте ви данашњим наступом избрисали границу између професионализма и аматеризма."

ЖИВЕ ЗА ТЕАТАР

У ансамблу се надају да ће премијере последњих представа имати пред својом публиком у септембру, уколико то дозволи епидемија ковида. У међувремену, настављају да се несебично труде: сценографије и костиме израђују сами, реквизите и неке костиме добијају и на поклон од ктитора и пријатеља, а неретко, глумци годишње одморе од свог редовног посла користе да би увежбавали драмске текстове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)