ЗВУЦИ КЛАВИРА У ВРАЊУ: Отпочео шести фестивал класичне музике Piano summer

Ј. С.

04. 08. 2021. у 09:24

НА ЛЕТЊЕМ клавирском фестивалу Piano Summer, који се шети пут одржава у Врању, вечерас ће наступити португалски пијаниста Адријано Жордао, док је за сутра предвиђен концерт клавирског дуа Маје Стојановске из Македоније и Тијагоа Нунеша из Португалије.

ЗВУЦИ КЛАВИРА У ВРАЊУ: Отпочео шести фестивал класичне музике Piano summer

Фото Piano summer

На репертоару фестивала, који се одвија у позоришту "Бора Станковић", за петак је планиран наступ Марије Динов из Србије, док ће последњег дана свирати Биљана Горуновић, пијанисткиња и професорка Академије уметности у Новом Саду, која ће се представити стваралаштвом српских композитора.

Према речима уметничког директора фестивала Зорана Имшировића, Врање је постало синоним за овај фестивал, али је идеја да се пројекат прошири и добије европске размере, повеже земље и народе Старог континента кроз размену култура.

- Захваљујући великој подршци Владе Републике Србије од наредне године Piano summer ће бити одржаван и у Народном позоришту у Београду, у знатно већем обиму, а убудуће и у Немачкој, на југу Италије и у Јужноафричкој Републици - рекао је Имшировић, и сам пијаниста, чијим наступом је отпочело шесто издање фестивала.

Сви концери почињу у 20 часова, а улаз је слободан. Пројекат Piano Summer и ове године Град Врање финансира уз подршку надлежног министарства и Владе Србије.

У музичкој мрежи УНСЕКО градова

ПРЕПОЗНАТЉИВ као град трубе и градске песме, Врање је захваљујући добрим делом клавирском фестивалу, аплицирао за Унескову листу, на основу чега је уврштен у мрежу креативних градова за област музике.

- У Врању потоји велики број љубитеља класичне музике, а ова смотра је од великог значаја за развој и унапређење културе нашег града - истиче Зорица Јовић, заменица градоначелника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)