КО ЈЕ КРИВ КАД ЛИК "ИСЦУРИ"? Злата Нуманагић, једно од заштитних лица фестивала у Врњачкој Бањи

В. СТРУГАР

04. 08. 2021. у 12:38

ФЕСТИВАЛ филмског сценарија у Врњачкој Бањи за своје јубиларно, четрдесет пето издање, доводи и уметничко појачање: четрдесетак сценариста и више од две стотине глумаца који ће увеличати свечано отварање филмске феште.

КО ЈЕ КРИВ КАД  ЛИК ИСЦУРИ? Злата Нуманагић, једно од заштитних лица фестивала у Врњачкој Бањи

Фото З. Јовановић

Неки од њих, учествовали су и у споту који на духовит начин објашњава како настаје сценарио, јер добра прича основна је потка сваког доброг остварења. Међу познатим лицима, после дуго времена, публика ће поново видети једну од омиљених глумица Злату Нуманагић.

Иако гледаоци још памте њену Драгану у "Отписанима", Лолу Голубовић у "Срећним људима", Руменку у "Позоришту у кући", одавно је нема у нашим филмовима, представама, ТВ серијама. Зашто?

- Можда и због тога што се пронела вест да живим у Албанији, па колеге мисле да нисам у земљи - помало огорчено коментарише написе у појединим медијима.

- Пре пет година имала сам неколико месеци изнајмљен ресторан у Саранди. Ипак, до данашњег дана провлачи се дезинформација да тамо живим, што утиче како на мој приватни, тако и професионални живот.

На питање колико је током каријере добар сценарио или позоришни текст утицао на крајњи резултат уметничког пројекта, Злата одговара:

- Можете бити одличан глумац, радити са сјајним редитељем и директором фотографије, али сте пропали ако немате шта да кажете! Кад имате добар сценарио јасно вам је шта играте, па уколико су иза вас и године искуства, није потребна велика интервенција редитеља. Такође, дешавало се и да до изласка представе нисам имала појма кога ја то играм: текст празан, а лик није вођен. Било је и пројаката у којима лик, једноставно, "исцури": не зна се ни шта се догодило са јунакињом, да ли је отпутовала, умрла, нестала?! Памтим да сам се много мучила снимајући "Љубав и мржњу", јер се паралелно писало и снимало. Серија са сто епизода, а ви не знате унапред како ће бити вођен ваш лик и каква га судбина чека, па онда играте "неутрално"...

Наша саговорница до скора је била Милинка Савић у представи "Легија части" (по тексту и режији недавно преминулог Браце Петковића) и за овај свој лик каже да је одлично заокружен. Издваја и серије "Отписани" и "Срећни људи", као и њихове сценаристе Драгана Марковића и Синишу Павића. Само речи хвале има и за Ђорђа Милосављевића.

- Када је реч о франшизама, има "примењивих" на наш простор. Само кад се не би овако пребрзо радило. Раније смо једну епизоду снимали целу седмицу, сада се сними за дан.

Иде се на комерцијалност, све је везано за новац, а уметност је да другом, трећем, да не кажем ком месту.

Иако у пензији, позната глумица и даље лепо изгледа и у пуној је форми. Ипак, када се окрене уназад, има разлога за незадовољство:

- Пензија ми је увредљиво мала, као да сам цео радни век отварала врата у позоришту а не носила репертоар. Нешто је и моја грешка. У Позоришту на Теразијама провела сам првих двадесет пет година каријере, да бих последњих десет отишла у слободне уметнике. Била је то погубна одлука: нисам могла ни да дигнем кредит, свака три месеца стајала сам у редовима само да оверим књижицу...

БЕЗ КЉУЧА И ПОПУШТАЊА

ФЕСТИВАЛ у Врњачкој Бањи један је од ретких без "кључева" и попуштања - каже саговорница. - Ако нема доброг сценарија, те године неће бити ни награде. Мислим да тако и треба, као што је у реду и да неко добије више пута признање на истом фестивали уколико то заслужује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)