НОВАЦ НЕ СТИЖЕ ДО ЈУГА СРБИЈЕ: Маја Митић најављује пети Нишвил џез театар и упозорава да kвалитетна уметност није "за џабе"

Д. АЛИХОЏИЋ

02. 08. 2021. у 10:02

ПРЕДСТАВЕ које ће публика имати прилике да види на Нишвил џез театру који почиње 6. августа, према речима уметничке директорке Маје Митић, "дубоко су личне и разматрају питање шта је то заштићена зона живота човека у 21. веку".

НОВАЦ НЕ СТИЖЕ ДО ЈУГА СРБИЈЕ: Маја Митић најављује пети Нишвил џез театар и упозорава да kвалитетна уметност није за џабе

Фото Нишвил

Због тога фестивал и носи назив "Заштићена зона" а учествују представе из Србије, Холандије, Бразила, Италије, Бугарске, Албаније и Македоније.

Представе ће се играти на различитим локацијама као што су Амфитеатар на Нишави, Салона 77 у Тврђави, Византијска улица у Тврђави, мост на Нишави и парк испред Градске куће, и то сваке вечери по две представе.

- У години иза нас, али и у пролећној театарској сезони ове године, заробљени пандемијом и посебним условима живота и рада уметници извођачких уметности су у целом свету били ускраћени за регуларан рад, пробе, играња, гостовања, фестивале и уметничке размене. Позоришта у свету су била затворена, многа су још увек. Спорадично су се играле неке представе за мали број људи, углавном у институцијама. Слободни уметници и независне трупе су се још више мучили, јер играње у полупразним салама никако није могло да буде економски одрживо - каже уметничка директорка Маја Митић и додаје да су многи прибегли раду на соло представама или мањим формама како би били здравствено заштићени.

- Родиле су се представе у "заштићеним зонама" простора у којима је могло да буде две до пет особа, у становима, парковима. Управо те представе које су дубоко личне и разматрају питање шта је то заштићена зона живота човека 21. века гледаћемо на овогодишњем фестивалу - најављује наша саговорница.

Осим изазова које је уметницима донела пандемија Маја истиче да јој је још теже пала чињеница да нису добили подршку Министарства културе. Она тврди да је "цео систем аплицирања код поменутог Министарства тром, стар и превазиђен те да 80 одсто пара остаје у Београду".

- Град Београд само за Битеф одвоји више од 12 милиона динара, плус новац из Министарства, а Нишвил џез театар не добије ништа. Не може добра и квалитетна уметност да буде "за џабе". Југу и Нишу је потребан и искорак ка савременом, чија платформа је већ скоро три деценије Нишвил џез фестивал, а већ пет година прати га и Џез театар. Имамо и Стрипораму која је вероватно најквалитетнија у земљи, али новац никако да дође до југа - указује Маја Митић.

"ЧУДАН" ИЗ БРАЗИЛА

ТЕАТАР је остварио одличну сарадњу са уметницима из Бразила који у такмичарском делу наступају са представом Estranho ("Чудан"). Глумац из те представе Матеус Тибури играће у "Фантомовим операма", мјузиклу који је копродукција Арт центра "Полифонија" из Северне Македоније, Нишвил фондације, Академског хора из СКЦ из Ниша и Teatro Dance Studio из Ниша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)