МИРА БАЊАЦ: Наградама морате чувати достојанство

Танјуг

29. 07. 2021. у 18:03

ГЛУМИЦА Мира Бањац изјавила је данас да је за њу "велика ствар" награда "Статуета слободе" за допринос филмској уметности, коју је добила на недавном Филмском фестивалу у Сопоту.

МИРА БАЊАЦ: Наградама морате чувати достојанство

Фото Д. Миловановић

 - Награде које стигну сада, у ово моје касно време, имају један потпуно другачији значај. То су награде којима морате чувати достојанство. Не смете бити испод те награде - рекла је Бањац агенцији Танјуг, после сусрета са градоначелником Београда Зораном Радојичићем у Старом двору.


Бањац која је у седам деценија каријере остварила изузетно бројне улоге, на телевизији, у филмовима као "Чувар плаже у зимском периоду" (1976), "Сјећаш ли се Доли Бел" (1983), "Варљиво лето ''68" (1984), "Балкански шпијун" (1984), и "Нож" (1999), или представама попут "Радована Трећег" (1983), оценила је да глумац добија награду на основу свог умећа али и онога што о његовом раду мисли народ.

 - Ви се морате одужити народу који је ту награду вама дао. Двоје, троје људи који се зове жири - то је народ. Кад умрем, а то ће бити врло близу јер сам на стенд бају, најважније ће бити, не награде - ићи ће тамо где им је место у музеје, кинотеке - већ оно што ће остати у људима, шта су запамтили. Јер смо ми глумци цео век радили за оног ко плати карту или седне пред телевизор - истакла је Бањац.

На питање у чему је тајна њене дуговечности, глумица је одговорила да је то "рад и само рад".

 - То није фраза. Сада живим да бих радила и радим да бих живела. Желим да будем корисна. Особа сам која не може да мирује, која не може да чека свој крај или судбину. Волим да живим са пријатељима. Позоришни и филмски људи - то је породица. Осећам се у породици и да сам корисна. Нећу ни да умрем, ја ћу да угинем као биљка кад не будем могла да радим - рекла је Бањац.

Радојичић је оценио да је наградом на Софесту "Београд послао поруку дубоког поштовања и захвалности глумачкој величини" Мири Бањац.

Глумица је захвалила Радојичићу на пријему и присетила се да је последњи пут у Старом двору била пре 47 година када је на челу главног града био Бранко Пешић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)