ИНТЕРВЈУ Никола Коља Пејаковић: Култно је оно што народ доживи као своје

МАЈА ЈЕШИЋ

01. 08. 2021. у 15:46

КУЛТНА серија "Сложна браћа" добија свој наставак, нови хумористички серијал "Сложна браћа - The Nekst Đeneration". По речима творца серије, др Нелета Карајлића, "најважније је да људи схвате да се ради о новој генерацији, о 25 година разлике, и да је једино иста кафана, која се само мало проширила".

ИНТЕРВЈУ Никола Коља Пејаковић: Култно је оно што народ доживи као своје

Фото Промо

Серија "Сложна браћа" појавила се 1995. године као горка сатира тек окончаног рата у Босни и Херцеговини. Нових 12, скоро једночасовних наставака режира Милорад Милинковић, а глуме, поред Нелета Карајлића, Радослав Миленковић, Андрија Кузмановић, Ненад Окановић, Марко Гверо, Мима Караџић, Наташа Нинковић, Никола Коља Пејаковић...

Ко је пажљиво пратио први серијал, сећа се да је шест главних јунака несрећно завршило у минском пољу. Њих наслеђује нова генерација. За "ТВ новости" разговарамо са "јединим преживелим" из првог серијала, Чорбом, кога игра Никола Коља Пејаковић.

* Чорба је преживео? Како је он једини преживео од свих?

- Био је најневинија душа у односу на ове друге, па је заслужио. Чорба је преживео зато што је тај лик био нека фуга између свих тих ликова, као неки добри дух те серије, а и из драматуршких разлога - да се тај добри дух пренесе и у овај серијал.

* Nekst Đeneration - ко су они?

- То су деца ликова који су били у прошлој "Сложној браћи".

Фото Промо

* Какви су они?

- Исти као и очеви. Не бих сада улазио у неке озбиљне анализе, правимо комедију. То јесте прича о нашим наравима и нашем усуду, али не бих сада детаљно причао о карактерима.

* Они нису ништа научили од својих очева?

- Не.

* Како је могуће, по вашем мишљењу, да ни деца актера "Сложне браће", који су сада носиоци главних ликова нису научили ниједну лекцију? Настављају да се обмањују, варају једни друге, служе се лукавштинама... Некако то личи на нашу историјску причу о ненаученим лекцијама. Како ви то тумачите, кроз менталитет људи са овог балканског поднебља, антрополошки, или се ту крије нека дубља филозофија?

- Тешко питање. На то питање ни Андрић није дао потпун и јасан одговор, а камоли ја, мали Николица. Али, ако ме већ питате, мишљења сам да је свако питање под овом капом небеском - духовно питање. Сваки проблем је, заиста, духовни проблем. Људи се морају вратити Богу, обратити Богу, заволети Бога. У противном, све је млаћење празне сламе.

* Ваш Чорба је преживео ону чувену експлозију која уништава скоро све актере из кафане "Сложна браћа" на крају првог серијала. Како се он сналази 30 година после, шта ради, како мисли?

- Чорба је и у првом серијалу накнадно убачен, а и у овом другом серијалу на неки начин га стварамо у ходу, његов карактер, особине, с тим што је он сада упознат са модерним технологијама и упражњава их, има неки свој јутјуб канал. Карактером је остао исти, али је, као старији и искуснији, мање киван, љут и спреман да исправља криве Дрине. Мада, омакне му се понекад, па почне да истерује правду.

Фото Промо

* Имате ли прилику да као сценариста, са те стране, утичете на грађење свог лика, да га осликавате?

- Неле и ја смо и стари пријатељи и стари сарадници, и претходног Чорбу смо заједно вајали, па тако и овог "новог", ту сам да и у својим сценама помогнем, али и у другим. Постоји чврст сценарио, али је начин рада врло сличан што се тиче Нелета и мене као и у првом серијалу. Дозвољене су импровизације.

* Како сарађујете са редитељем Милорадом Милинковићем?

- И са Дебелим се знам дуго, радили смо често. То је за комедију најкорисније, да се отвори одређени простор за импровизацију, надоградњу ликова, радње...

* Кафана је наша вечита симболика. Код нас се у кафани увек одигравао стварни живот. У њој се радовало, плакало, тукло, склапали послови, водила локална али и висока политика. Да ли је и то један од наших "специјалитета" у односу на друге народе?

- Вероватно. Мада, ја, као некадашњи кафански човек, могу да закључим да је то жалосна чињеница.

* За "Сложну браћу" сви кажу да је култна серија. Шта за вас у нашој кинематографији значи реч - култно? Шта може да има такав статус?

- Оно што народ, публика, доживи као своје, као део свога бића, наслеђа, живота, као део свога искуства.

* Кастинг је одличан, све сами култни глумци. Како сарађујете на сету? Има ли сујете када се деси "судар титана" у култном пројекту?

- Ма, јок... Међу пријатељима, старим пријатељима, нема тога. Дуго смо у овом послу, добро се познајемо - и волимо, на крају крајева.

* Сложна браћа се ни у новој генерацији неће сложити. Да ли можете да "измаштате" шта би могло да се деси да се сложе? Да ли онда више не би били Балкан, већ можда Скандинавија?

- Нема шансе. Превише је лажи и лажних прича испричано, људи су поверовали у страшне ствари и држе се тога. Опет кажем, ништа се без опраштања, љубави и скромности, скрушености, не може урадити. А тога нема, и ова цивилизација те ствари не цени, не промовише.

* Шта на вас оставља највећи утисак у наставку серијала?

- Продукција. Добронамерни су, од речи, боре се за пројекат, а релативно су нови у овом послу...

* Могу ли данашњи клинци да разумеју ову серију? Контекст, међусобне односе, националне поделе?

- Можда и могу. Ми младе често потцењујемо, међутим, младост је увек боља од нас, старих коња.

* Има ли "доброг" у новом серијалу, или су само осликаване покваренштине ликова? Хоће ли добро победити зло као у бајци, или ће и овај наставак бити горка комедија?

- Биће и једног и другог.

Фото Промо

"КОЖА" ЈЕ НАЈИНТИМНИЈИ ДЕО ТРИЛОГИЈЕ

* ДА ли ви радите на неком новом пројекту?

- Тренутно завршавам комедију "Адвокадо", и наша "Босонога продукција" полако улази у следећи пројекат, а то је серија "Кожа", трећи део трилогије "Месо", "Кости", "Кожа". Једва чекам да се "Адвокадо" прикаже гледаоцима, у касну јесен на РТС, а "Кожа" је, вероватно, најинтимнији и најжешћи део трилогије, крај једног јединственог и нама веома важног серијала о граду Бања Луци и Републици Српској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)