ОРИГИНАЛНИ РУКОПИСИ СТАНИСЛАВА БИНИЧКОГ: ”Новости” доносе фотографије из приватне архиве славног композитора (ФОТО)

С.Бабовић

24. 07. 2021. у 13:06

КРУШЕВАЦ од сутра обележава годишњицу рођења славног композитора Станислава Биничког (1872-1942), кроз организовање традиционалне, Музичке манифестације у његовом родном селу "Јасика". ”Новости” уочи јубилеја доносе оригиналне фотографије и нотне записе најпознатијих композиција родоначеленика српске опере.

ОРИГИНАЛНИ РУКОПИСИ СТАНИСЛАВА БИНИЧКОГ: ”Новости” доносе фотографије из приватне архиве славног композитора (ФОТО)

Фото: С. Бабовић

На стотине пожутелих фотографија, докумената, партитура и успоне из живота оца и сина Биничког део су Легата Стевана и Станислава Биничког, а међу највреднијим предметима је нотни запис корачнице посвећен пуковнику команданту Миливоју Стојановићу, који је предводио Други гвоздени пешадијски пук на Церу “Марш на Дрину”. Да је у питању оригинал, сведоче и бројне руком исписане напомене аутора, као и датум настанка-26.мај 1915.

Ту су и записи песама од 1887-1893, прве српске опере „На уранку“, рукопис „Мијатовке“. На фотографијама је забележено и буђење југословенства по оснивању Краљевине СХС, кроз серије концерата оркестра Краљеве гарде, којим диригује Бинички лично. Срећна околност за крушевачки музеј била је одлука је унука Биничког, Миливоја Јосифовића да 1999. године поклони породично и музичко наслеђе крушевачкој институцији, иако је композитор у овом крају живео само до треће године. Као што је познато, породица се потом преселила за Ниш, па у Београд, Лесковац, Минхен, а Бинички је у међувремену успео да заврши два факултета и оснује Београдски војни оркестар, оперу, филхармонију, музичку школу.

Ликовном колонијом у родној Јасици, селу где живи више од 40 сликара и уметника, сутра почиње Музичка манифестација “Станислв Бинички” у организацији Култуrног центра Крушевац, Основне школе и КУД -а, који носи име славног композитора. Сликари ће се окупити у порти Цркве Св. Прокопије, где је и крштен Бинички и стварати све до 27.јула, на Дан рођења композитора. Годишњица рођења биће обележена отварањем изложбе радова насталих током колоније од 19 сати, полагањем цвећа на спомен плочу композитора на основној школи, која је и била касарна и породична кућа Биничког, и потом од 20.30 извођењем прве српске опере “На уранку”.

РОДИТЕЉИ

ОТАЦ композитора, поручник Стеван Бинички, пореклом из Госпића, био је градитељ понтонског моста преко Западне Мораве у Јасици код Крушевца и јунак из српско-турског и српско-бугарског рата. У време када је рођен Станислав, био је командант Треће понтонске чете. Мајка Марија рођена је као бароница фон Рехинген, а у првом браку била је удата за крушевачког лекара Младена Обрадовића. Због значаја у историји војевања композиторовог оца, у имену легата је и његово име.

КОМПОЗИТОРА У ЈАСИЦИ ИЗ БУНАРА СПАСИО ПОБРАТИМ

ПОБРАТИМ Стефан Туфегџић спасио је из бунара Станислава Биничког управо у селу Јасика где је чувени музичар направио прве кораке. У Јасици данас и школа носи композиторово име, као и Мушки камерни хор и улица која води баш до цркве где се одржава Ликовна колонија.И Јасика и Крушевац посвећени су неговању наслеђа Станислава Биничког:легат са оригиналним предметима породице Бинички налази се у крушевачком музеју, а места која су обележила његово најраније детињство још увек су у Јасици и вреди их посетити, као и целу манифестацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)