НЕ ВОЛИМ ДА УСТАЈЕМ КАД И ПЕТЛОВИ: Водитељ Милош Раденковић о новом ангажману на Првој тв, јутарњем програму, лапсусима...

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

24. 07. 2021. у 15:46

НОВО лице Прве телевизије, Милош Раденковић, однедавно заједно са колегиницом Анђелом Ђурашковић води нас кроз "Јутро" сваког четвртка и петка. Први пут се пред публиком појавио као водитељ временске прогнозе, а убрзо затим и као спикер у Вестима и Дневнику на РТС.

НЕ ВОЛИМ ДА УСТАЈЕМ КАД И ПЕТЛОВИ: Водитељ Милош Раденковић о новом ангажману на Првој тв, јутарњем програму, лапсусима...

Фото Марко Тодоровић

Ипак, овај двадесетдеветогодишњак новинарску каријеру започео је случајно. После завршене Десете гимназије "Михајло Пупин" у Београду и дипломирања на Факултету за културу и медије, дуго је, како нам прича, тражио себе, све док није закорачио у свет медија.

По доласку на телевизију најпре је био запослен у сектору електронске графике, где је Милоша запазила уредница временске прогнозе РТС, Биљана Вранеш, и предложила му да стане пред камере. Сада, после четири године, истиче да доживљава оно што је мислио да ће радити тек за деценију.

- Као и већина младих, радио сам послове преко омладинских задруга, а касније и као менаџер баш у једној од њих. Такође, сам радио и као кошаркашки тренер, као и у фирми која се бави посредовањем у осигурању. Све то било је док сам тражио себе и док нисам на крају добио прилику да уђем у медије и почнем пут ка нечему што сам потајно прижељкивао од млађих дана - каже за "ТВ новости" Милош Раденковић.

* Дакле, пратили сте телевизију и били заинтересовани за новинарство одмалена?

- Јесам, током одрастања веома много, али је тада пажња била усмерена највише на серије, филмове и спорт. Годинама касније, пролазило ми је кроз главу како бих можда могао да радим нешто на телевизији, да бих умео да се снађем, можда у продукцији или, ако се пружи шанса, испред камере. Али, то је тада било само као мисао и жеља, нисам имао представу да ме то у ствари чека у будућности.

* Били сте један од ретких мушких водитеља временске прогнозе, ако не и једини, потом најмлађи водитељ Дневника и Вести Јавног сервиса, а кратко сте радили и за спортску редакцију РТС. Многе шансе су вам пружене, а и жеље испуњене, много пре него што сте очекивали. Шта сада очекујете на ТВ Прва?

- Очекујем пре свега од себе да на овој позицији будем најбољи што могу. Ово је другачије од свега што сам до сада радио јер водим и учествујем у уређивању петосатног програма. Видим то као изазов и бићу усмерен на свој напредак и усавршавање. А од Прве ТВ очекујем да ми пружи могућност да остварим све своје амбиције. И на добром смо путу! Колеге су ме дочекале заиста пријатељски. Потрудили су се да ми помогну да се навикнем на ново окружење, нов колектив и стварно су ми олакшале долазак. Много добрих савета сам добио, али најбитнији је да будем опуштен, природан и свој.

* И пре сте због посла устајали рано, али не у цик зоре како бисте гледаоцима пожелели добро јутро већ у шест. Када почиње ваш радни дан и како се припремате?

- Када водим "Јутро", радни дан ми почиње између 4 и пола 5 ујутру. Време које прође од буђења до првог обраћања гледаоцима тог јутра изгледа као да сам у полусну. Прво мобилни телефон претрпи више удараца приликом звоњења аларма. Када се некако пробудим, мало се одморим због шока изазваног раним устајањем. Следи онај обавезни део пред одлазак на посао, затим спремање у гардероби, последње припреме за емисију и... "Добро јутро, Србијо!".

* Шта вам теже пада: рано буђење или помисао да ћете се успавати?

- До сада нисам имао проблема са тим да сам се успавао, а надам се да ће тако и остати. А свакако је буђење толико рано нешто што ми пада најтеже, чак и теже од пет сати живог програма, зато што сам особа која баш воли да спава, а не да устаје када и петлови.

* Како се борите са пажњом док водите петосатни програм уживо? Да ли је тешко остати концентрисан?

- Није лако. Ово је нови формат за мене, адреналин је присутан, па ми се још није десило да попусти концентрација, бар не толико да утиче на програм. У почетку је била присутна трема у неочекиваним ситуацијама, али сада је више осећај одговорности када се деси нешто непредвиђено. У тим моментима морате да импровизујете, а да притом то буде сталожено, смислено и професионално.

* Земунска пијаца замало је прошлог петка постала земунска пилетина, али сте на време "зауздали" језик. Да ли се плашите лапсуса?

- Ту сам се одао да сам гладан. Цело јутро смо причали о храни, непосредно пре тога о пилетини са парадајзом, па се замало пренела жеља за храном и на програм (смех). Лапсуси су саставни део овог посла. Не постоји особа која некада није имала неки. Још нисам имао већих лапсуса, углавном су то биле ситне грешке када се преломи језик. Надам се ће сви лапсуси бити те природе, да ћу успети да избегнем неке озбиљније гафове.

* Са земунске пијаце вам је продавац послао килограм парадајза. Шта сте још, поред препознавања на улици, добили од кад сте на малим екранима?

- Јесте, господин Игор је послао парадајз и овом приликом му се захваљујем, заиста је одличан! А поред оваквих знакова пажње, добијам оно што је најважније, а то је подршка. Много значи када видите да људи цене то што радите, начин на који радите. Драго ми је због тога и то даје подстрек да се буде још бољи.

* Многе ваше колеге, за разлику од вас, присутне су на друштвеним мрежама и користе их, као нпр. Филип Чукановић, да дају гледаоцима прилику да поставе питања, поделе своје утиске и проблеме. Да ли сте размишљали да због посла ипак инсталирате неку од апликација као што су "Вибер", "Вацап", "Инстаграм", "Твитер", "Фејсбук"?

- Покушавају колеге да ме "натерају" да инсталирам неку друштвену мрежу због посла, али се не дам и истрајан сам у томе. Што се тиче постављања питања, ево овим путем да помогнем свим читаоцима и гледаоцима, да знају да могу питања слати на наш мејл. Нама стижу сва питања и трудимо се да их поставимо одмах нашим гостима.

* Да ли сте се некада осетили изопштеним из друштва јер се данас подразумева да су млади "на мрежи"?

- Нисам, а нисам се бринуо о томе шта ће други мислити. Било је разних коментара на то да немам друштвене мреже, али то не значи да сам изопштен. Јесте да активност на мрежама може помоћи у послу, информисању, итд., али људи су функционисали и пре и није било проблема.

* У слободно време бавите се спортом, уживате у природи и проводите време са блиским људима. Ко је још Милош Раденковић приватно, када није испред камера? Шта вас чини срећним?

- Незахвално је причати о себи, то је више питање за мени блиске људе. Могу рећи само да сам сличан Милошу испред камера, само још опуштенији и ведрији. Живот ме чини срећним.

* Дуго сте тренирали фудбал и кошарку, а и даље у њима рекреативно уживате. Кога ћете од наших спортиста свом снагом бодрити на Олимпијским играма?

- Заиста се не може издвојити неко. То су сјајни спортисти, све девојке и сви момци су заслужено тамо и ми смо земља која стварно жели успех свим нашим спортистима. Заиста ћу бодрити све њих из све снаге! А надам се да ћемо их угостити у емисији са медаљама и пехарима када се врате из Токија.

* Где видите себе за десет година у послу, а где у приватном животу?

- Да будем искрен, већ доживљавам оно што сам мислио да ћу радити тек за пет до десет година. Због тога сам срећан и надам се да ће се наставити истим током. Свакако видим себе на ТВ Прва. Приватно видим како супруга и ја јуримо за двоје или троје деце, док они терају по свом.

* Пошто сте мушкарац "старог кова", да ли сте већ освојили даму коју сте хтели?

- Трудим се да је освајам из дана у дан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)