ФИЛМ "СТРАХИЊА БАНОВИЋ" У КАРЛОВИМ ВАРИМА: Остварење Стефана Арсенијевића у главном такмичарском програму

В.В.С.

29. 06. 2021. у 15:10

НОВИ филм Стефана Арсенијевића "Страхиња Бановић" ( "As Far As I Can Walk") уврштен је у главни такмичарски програм 55. Међународног фестивала у Карловим Варима, који се ове године одржава од 20. до 28. августа.

ФИЛМ СТРАХИЊА БАНОВИЋ У КАРЛОВИМ ВАРИМА: Остварење Стефана Арсенијевића у главном такмичарском програму

Моника Хусар

Филм ће се, са још дванаест остварења из целог света, такмичити за престижну награду "Кристални глобус". Ово је први пут у последњих пет година да Србија има дугометражни играни филм у главном такмичарском програму фестивала А категорије и "премијерно" после две деценије у главном програму Карлових Вари.

Реч је о модерној адаптацији чувене народне епске песме "Бановић Страхиња", смештене у савремени контекст избегличке кризе. Главни јунак је млади мигрант из Африке који је, у жељи да се што боље уклопи у нову средину, узео српско име Страхиња. Са својом женом Абабуо он живи у избегличком кампу у Крњачи, док нови талас избеглица из Сирије, међу којима је и харизматични Али, не унесе немир у њихов живот.

У снажној и аутентичној љубавној причи главне улоге играју француски глумац Ибрахим Кома, аустријска глумица Ненси Менса Офеи и сиријски глумац Максим Калил. Значајна улога припала је и Небојши Дугалићу. Занимљиво је да све статисте и поједине мање улоге у филму тумаче прави мигранти из више избегличких кампова у Србији. Филм је настао у копродукцији Србије, Француске, Бугарске, Луксембурга и Литваније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)