ДОЖИВИТЕ ДУХ АФРИКЕ: Овог викенда одржава се Афро фестивал у Београду

М.Марковић

25. 06. 2021. у 19:06

МУЗЕЈ афричке уметности отвара своја врата и врт током два дана викенда - 26. и 27. јуна од 10 до 18 часова - за све љубитељетерра Африке, афричког базара и звука афричког бубња.

ДОЖИВИТЕ ДУХ АФРИКЕ: Овог викенда одржава се Афро фестивал у Београду

Музеј афричке уметности

Једна од најзначајнијих годишњих манифестација Музеја афричке уметности, која се организује од 1997. године, током година постала је препознатљива као јединствен и једини фестивал у земљи и ширем региону који на популаран начин промовише богату културну баштину и неисцрпну креативност која долази са афричког континента.

Током Афро фестивала посетиоци могу да обиђу поставке Музеја афричке уметности уз стручна вођења кустоса, али и студената који су осмислили бројне нове приче о предметима на сталној поставци ("Практикум").

Биће организована и предавања, презентације, разговори, музички наступи, путописни програми, музичке, плесне и ликовне радионице за одрасле и децу. Специјална гошћа Музеја и једне од овогодишњих радионица биће Јасминка Петровић, списатељица за децу и младе која ће представити причу "Столица за слушање приче" из нове књиге "100 лица столица".

Са ауторком неколико путописа Драгицом Томком разговараћемо о причама и песмама насталим на њеним путовањима афричким континентом. Осим тога, радионица "Капуера Ангола - ритам и покрет" биће прилика за децу и младе да се опробају у игри и плесу ове афро-бразилске вештине популарне широм света, а перкусиониста Матеја Миљачки и КУД "Ђембија" одржаће радионицу за одрасле који ће моћи да се опробају у свирању афричког бубња - ђембеа.

Сигурни смо посетиоцима неће промаћи и најпопуларнији део Афро фестивала - традиционални Афрички базар - продајна изложба предмета из различитих крајева Африке.

Љубитељи афричке уметности имаће јединствену прилику да купе афричке маске, скулптуре у камену и дрвету, сликане и бојене тканине са афричким мотивима, као и накит и декоративне предмете за ентеријер.

Дух Африке приближиће штандови афричких амбасада и конзулата у Београду који ће се представити на "Дурбару - Дану пријатељства, музике и плеса" у недељу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)