СРЦЕ СЕ НЕМА ДА СЕ ИМА: У Мокрину 36. годину заредом, уз тамбураше и “Бесмртну песму”, одата почаст великом Мики Антићу (ФОТО)

Р. ШЕГРТ

24. 06. 2021. у 23:43

ВЕЋ 36 година узастопно Мокрин, родно место песника Мирослава Мике Антића, 24. јунско вече посвећује њему.

СРЦЕ СЕ НЕМА ДА СЕ ИМА: У Мокрину 36. годину заредом, уз тамбураше и “Бесмртну песму”, одата почаст великом Мики Антићу (ФОТО)

Фото: Р. Шегрт

Тако је он желео, а тако желе и његови Мокринчани. А подржавају их сви они који дођу, пре свега уметници који говоре Микину поезију, тамбураши који свирају као да је он ту, некада тужно, а само понекад мало веселије. Тако је било и ове вечери када је одржан 36. Меморијал “Мирослав Антић”.

У програму под нод називом "Равница у срцу, бескрај у души" било је много сећања на чувеног Мику и његову поезију. Казивали су је глумци Тамара Крцуновић, Миодраг Крстовић, Бојан Жировић, Бранислав Зеремски, Бранислав Јевтић, Ненад Гвозденовић, Сташа Николић, Мина Ненадовић и, наравно, Миодраг Петровић који је душом и гласом говорио “Бесмртну песму”.

Свирао је тамбурашки оркестар “Мокас”, а први пут на овој вечери сећања наступила је Мадам Пиано. Програм је изведен по сценарију Ненада Гвозденовића. Окосница је била Микина поема “Кикинда”, али у скраћеном облику.

- Мика је рекао: “срце се нема да се има, срце се има да се да свима”. У тој реченици је садржана његова велика душа. Он је био човек великог образовања који је Мокрин носио у срцу и души. Такав какав је био, написао је најлепше стихове овог поднебља – каже Гвозденовић.

Глумци, песници, књижевници, новинари, музичари, радо долазе у Мокрин, на вече посвећено великом песнику. То потврђује и Живко Угреновић, председник Месне заједнице, која је организатор меморијала.

- Сви се радо одазивају и дођу на ово вече. Микин дух као да још овде живи, уз поезију, његове стихове, музику и помало мокринског вина – оцењује Угреновић.

Покровотељ меморијала био је Покрајински секретарија за културу, јавно информисање и односе са верски заједницама.

Р. ШЕГРТ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације