ЧУВАР СЕЋАЊА НА ТЕШКО ДОБА РАТА: Весковић: Српска култура се одужила значајном аутору

Д. Матовић

25. 06. 2021. у 14:34

СТАНИСЛАВ Краков је о свему што је писао добио књигу. О својим репортажама и путописима, о белешкама које су нека врста аутофикције или сећања... Ми смо добили најлепше издање сабраних дела у деценији.

ЧУВАР СЕЋАЊА НА ТЕШКО ДОБА РАТА: Весковић: Српска култура се одужила значајном аутору

Фото Н. Скендерија

Дело Станислава Кракова је драгоцено јер приказује особине српског народа на почетку 20. века. Дошло је време да се његовом књижевном, биографском и есејистичком делу приступи без идеолошких предзнака и предрасуда.

Овако је јуче у књижари "Геца Кон" говорио проф. др Александар Јерков, директор Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" која заједно са "Службеним гласником" објављује капиталну едицију Дела Станислава Кракова. Прво коло ове едиције обухвата десет књига, од којих је до сада објављено осам - "Крила", "Кроз буру", "Црвени Пјеро и друге новеле", "Стваралаштво о великом рату", "Кроз земљу наших царева и краљева", "Чар Синтре и други путописи", "Репортаже из авијације", "Живот човека на Балкану", "Пламен четништва" и "Наши савременици о Кракову". На промоцији је, између осталог, речено да је Краков један од највећих писаца, који је годинама због својих политичких активности или био скрајнут или својатан те му се придавао значај претежно политичке, а не књижевне природе.

Фото Библиотека Града Београда

Станислав Крков

- У нашој књижевности 20. века не постоји више ниједан значајан писац који није на адекватан начин враћен у нашу културу - истакао је књижевни критичар Младен Весковић, један од чланова Уређивачког одбора. - Почетком треће деценије 21. века успели смо да резимирамо век иза нас, а објављивањем дела Станислава Кракова српска култура се одужила једном значајном аутору. Можда је ово увод у доба у коме ћемо континуирано пратити књижевну продукцију.

Зорана Опачић и Наташа Јовановић приредиле су том који се односи на стваралаштво Кракова о Првом светском рату.

- Чињеница је да је Краков био опседнут темама о Великом рату. Он није био само учесник, већ и чувар сећања на тешке ратне године - рекла је Зорана Опачић.

Књижевник Александар Гаталица је нагласио да је Уређивачки одбор све време био свестан о каквој личности је реч:

- Поговор говори о томе да нисмо заборавили историјске чињенице, али и поред његовог дискутабилног ангажмана, Краков је био даровит новинар, талентовани писац и човек врхунског стила.

ЧУДЕСНА ЛИЧНОСТ

ИСТАКАВШИ да је Краков био ренесансна личност, Петар В. Арбутина, директор Сектора за издавање књига "Гласника" је рекао:

- Краков је био један од најодликованијих бораца добровољаца у Првом светском рату, велики колекционар уметничких дела, нумизматичар. Био је активно укључен у културолошку и политичку мапу оног времена. Занимале су га нове ствари. Авијација и аутомобилизам су биле његове велике љубави. Чудесна личност која је успела да осветли наше национално наслеђе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)